Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 17 september 2019

Twee jaar Quiet Community in Maastricht

Armoede. In Maastricht heeft een hele grote groep inwoners ermee te maken. Quiet Maastricht probeert het leed dat armoede met zich meebrengt op verschillende manier voor mensen te verzachten. Komende maand is deze organisatie al twee jaar actief binnen de stadsgrenzen. Dat jubileum wordt opgeleukt door een event, waarbij sponsoren en members van de Quiet-community bij elkaar worden gebracht.

Zelf kreeg ze ook met armoede te maken. Iris de Graaf (37), inmiddels wel een beetje het gezicht van Quiet Maastricht, kwam er door omstandigheden alleen voor te staan in de opvoeding van twee jonge kids en werd na een zware operatie afgekeurd voor werk. Toch wil ze een voorbeeld zijn voor haar kinderen en krabbelt ze terug de maatschappij in. Hoewel haar inzet voor de armen in de stad momenteel nog vrijwillig is, krijgt Iris over een tijdje een fulltime dienstverband bij Quiet, wanneer ze haar managementopleiding heeft afgerond. Door haar eigen situatie raakte ze geïnspireerd; Iris zet zich nu in voor andere Maastrichtenaren die in armoede leven en daardoor wellicht in een sociaal isolement terechtkomen. “Het gaat vooral om de stille armoede. De meeste ellende speelt zich achter de voordeur af. Ik ben er zeker van dat het aantal mensen dat in armoede leeft veel groter is dan bij ons bekend.” Iris weet ook dat de oorzaak van armoede per persoon verschilt. “Er zijn mensen die in armoede terechtkomen buiten hun schuld. Maar je hebt ook families die van generatie op generatie in zo’n situatie leven. En uiteindelijk ook niet anders meer willen. Ze willen niet aan het werk, want krijgen toch wel een uitkering.” Toch wil Iris in de benadering van mensen geen onderscheid maken. “Iedereen moet zijn of haar talenten hier kunnen ontdekken en moet dit als een community zien.”

Sponsoren

Quiet biedt haar members mogelijkheden die zij vanwege hun financiële situatie anders nooit zouden krijgen. Sponsoren maken dit allemaal mogelijk. Dat kan een etentje zijn, een tweedehands fiets of misschien wel kaartjes voor een wedstrijd van MVV. Ook organiseert Quiet een hoop voor haar leden zelf, zodat zij ook regelmatig de deur uit kunnen, zoals spelletjes- of knutselmiddagen en soms wel een barbecue. Met de gulheid van bouwwinkel Hornbach en meubelwinkel IKEA kan het huidige onderkomen van Quiet, aan het Aartshertogenplein in Wittevrouwenveld, op korte termijn worden opgeknapt en ingericht, zodat er vaker activiteiten georganiseerd kunnen worden voor de members. Momenteel zijn er 80 sponsoren verbonden aan Quiet. Eén daarvan maakte het recent mogelijk dat de Quiet-community kon komen lunchen in sterrenrestaurant Beluga. Voorafgaand aan het eten mochten alle gasten gratis een outfit komen uitzoeken bij Dress for Success in de Voltastraat. Het was volgens Iris het meest memorabele uit twee jaar Quiet Maastricht. “Mensen voelden zich weer gezien en kwamen ergens waar ze anders nooit zouden komen. Zij kunnen hier nog jaren op teren. Even geen zorgen, maar lekker genieten.” Quiet heeft momenteel zo’n 300 leden, maar aangezien er vaak nog een heel gezin aan één iemand vastzit dat ook in armoede leeft, is het bereik volgens Iris zo’n 900 mensen in Maastricht. De organisatie werkt op basis van vertrouwen. Er wordt geen inkomenscheck gedaan bij de mensen die zich aanmelden.

Ontmoeting

Op 24 oktober, exact een week na de dag van de armoede, organiseert Quiet een sponsorevent waar de gulle gevers hun doelgroep ontmoeten. De Muziekgieterij gaat hierbij haar ruimte gratis ter beschikking stellen; er zijn verder hapjes, drankjes en een DJ. De middag krijgt het toepasselijke thema ‘Kom noe bie-ein’ mee. “We willen met dit event onze sponsoren in het zonnetje zetten en alle members bij elkaar brengen. Ontmoeting en vervolgens bewustwording creëren. Quiet gaat immers om het verhaal te vertellen. Wie zijn onze members en hoe komen ze in een situatie terecht? En hoe krijgen we hen uiteindelijk uit hun isolement?”, aldus Iris. Ze hoopt dat de groep aan sponsoren in de toekomst nog zal groeien. En Quiet is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Iris zoekt nog krachten die kinderfeestjes willen organiseren, mensen die sponsoren willen zoeken, iemand voor het belteam en een vrijwilliger om de administratie bij te houden. “We groeien, maar om het allemaal bij te kunnen houden, hebben we extra handjes nodig.”Lees ook