Karin Somers
TIM-verslaggever 6 augustus 2020

Tuttebellen organiseren straatbingo in Nazareth

Komende vrijdag zetten de bewoners van de Kasteel Rimburglaan in Nazareth hun tuinstoel in de voortuin. Met de bingokaarten op schoot luisteren ze naar de nummertjes die worden omgeroepen namens een stelletje tuttebellen. De Stichting Tuttebellen Club vaan Mestreech om precies te zijn.

Speciaal
Zo’n vier jaar geleden is de Stichting Tuttebellen Club ontstaan. De naam is vrolijk, de aanleiding niet. Voorzitter Richard Pas vertelt: “We zijn begonnen op verzoek van de gemeente, de politie en welzijnsinstelling Trajekt als speciaal project. In de omgeving Nazareth en Limmel speelde namelijk loverboyproblematiek. Jongens die meiden lokken om uiteindelijk in de prostitutie te gaan werken. Door een club op te richten voor meiden tussen de 10 en 16 jaar wilden we hen in beeld krijgen en werken aan hun weerbaarheid. Ook de schoolpsycholoog uit de buurt sloot aan.” De loverboyproblematiek lijkt inmiddels op zijn retour, de tuttebellen houden stand. En de club is inmiddels een stichting geworden. Los van subsidies, levend van sponsorgeld.

Van tuttebelleke tot tuttebel
Het hele jaar door worden er activiteiten voor de meiden georganiseerd. Van knutselen en een ‘chill-avond’ tot een bezoek aan Fun Valley en paintballen. Voor meisjes tussen de 5 en 10 jaar is er de Tuttebellekes club. “We hebben nu echt een vaste groep meiden die al vanaf hun 10e naar de club komen. Zij zijn inmiddels zo’n 13, 14 jaar en echte Tuttebellen.” Elk jaar organiseren ze een sociale activiteit. “Zo gingen we met minder valide en eenzame mensen uit de buurt naar Winterwonderland, gingen we op bezoek bij een verzorgingstehuis en organiseerden een diner dansant met live muziek.” Maar ja, toen kwam corona en vielen de plannen voor 2020 in het water.

Bingo!
“Maar we hebben een goed alternatief bedacht”, vertelt Richard enthousiast. “Vanaf 1 juli hebben we een eigen Tuttebellen Home in de Kasteel Rimburglaan. Ons eigen plekje. Als bedankje organiseren we voor de bewoners van deze straat vrijdag 6 augustus de speciale Tuttebelle Straatbingo. Iedereen kan op veilige afstand in zijn of haar voortuin blijven zitten. Met een geluidsinstallatie roepen we de nummertjes om en de meiden brengen de prijsjes tot aan de voordeur.” Enkele buurtbewoners zijn helaas op vakantie. “Maar anderen hebben al aangeven wat vrienden uit te nodigen speciaal voor de bingo. Allemaal op gepaste afstand natuurlijk.”Lees ook