Hans Moleman
TIM-verslaggever 18 september 2019

Tribune gered: vrienden schenken 90.000 euro

De nabije toekomst van de Maastrichtse boekhandel De Tribune lijkt verzekerd. De bijzondere zaak aan de Kapoenstraat heeft inmiddels 90duizend euro opgehaald voor het overlevingsplan, ruim meer dan de 80 mille waarop minimaal werd gemikt.

‘Maandagochtend 16 september staat de teller op 900 vrienden, dat is € 90.000’, maakte het team dat De Tribune gaat voortzetten bekend in een rondschrijven aan ondersteuners. ‘Wat een fantastisch gevoel om zoveel vertrouwen van u te krijgen en wat een compliment aan Robert-Jan Wesly voor wat hij in onze handen gaat doorgeven. Dank voor uw steun bij de voortzetting van De Tribune.’

De crowdfunding-actie van de boekwinkel loopt nog door. ‘U kunt erop vertrouwen dat ook het geld dat wij bovenop het beoogde bedrag binnenkrijgen héél goed gebruikt gaat worden. Iets meer financiële armslag geeft nog meer zekerheid’.

De Tribune werd in 2004 nog uitverkoren tot beste boekwinkel van het land. Een onderscheiding die oprichter Robert-Jan Wesly nog immer met plezier draagt -maar voor hem is inmiddels wel de tijd gekomen om het stokje door te geven.

De vier medewerkers – Henk Groenewegen, Anita Joosten, Wim Janssen en Jérôme Smeets- kunnen de boekhandel nu voor het symbolische bedrag van 1 euro overnemen. Maar ze hebben daarbij wel 80 mille nodig om de zaak netjes voort te zetten: de helft om de lopende banklening af te lossen, de andere helft als startkapitaal.

Besloten werd het benodigde kapitaal binnen te lokken via crowdfunding onder trouwe klanten en sympathisanten. De actie werd begin augustus in gang gezet. Het is voor de tweede keer dat een markante boekwinkel in Maastricht door personeel en sympathisanten wordt gered. Enkele jaren geleden begon Dominikanen zo aan een nieuw leven.

 Lees ook