Algemene redactie
18 februari 2020

Top 11: de belangrijkste evenementen

Carnaval is een feest van rituelen, ceremonies en tradities. Maastricht kent er een aantal die samen het bouwwerk van de Mestreechter Vastelaovend vormen. We zetten ze op een rijtje. Dit is de eerste aflevering van vier deze week met een carnavals-top 11.

 

1.Prins inhaole en kranslegging bij het Mooswief
Prins Luc de Twiede arriveert zaterdagmiddag voor het eerst in bourgondisch kostuum per trein in zijn prinsdom. Na een ceremonie in het station gaat het in optocht naar de Markt. Daar legt hij een groentenkrans om het Mooswief.

2. Machseuverdrach
Omdat sinds eeuwen de narren met carnaval de macht overnemen van de autoriteiten, gaan De Tempeleers zaterdagmiddag na de kranslegging naar het stadhuis. Daar neemt de otoriteitentoeker het college van B en W humoritisch op de korrel. Eindconclusie: het stadsbestuur heeft er weer niets van gebakken en moet de stadssleutel als teken van gezag overdragen aan de narren. Live te volgen op TV Maastricht van 14.45 uur.

3. Vlaghijsen en Sint Pieter
Zondagochtend, de eerste echte carnavalsdag is aangebroken. Terwijl bij het prinselik pelies het prinselik veendel wordt gehesen, verzamelen Oppe Viefsprunk in Sint Pieter De Mosasaurussen en de Mooswiever. Samen met de harmonie brengen ze in optocht het Mooswief naar het Vrijthof.

4. Insjete en Mooswief ophaole
Maastricht is nu helemaal klaar voor carnaval. Om 12.11 uur klinken op het Vrijthof elf kanonschoten van het Momus-kanon. Na de vierde sjeut wordt ook de grote replica van het Mooswief – de patrones van de Mestreechter Vastelaovend – omhoog getakeld. Nu is carnaval echt begonnen.

5. De Boonte Störrem
Dat is de naam van de grote optocht oftewel de Groete Cortège. In Wyck zet zich om 13.33 uur een uren durende bonte stoet in beweging richting Vrijthof. Het lukt echt niet elk jaar om de laatste groepen voor het donker binnen te krijgen.

6. De cramignon
De Mestreechter Vastelaovend is straatcarnaval pur sang. In de avonduren gaat de prins dansend met hermeniekes door de overvolle straten en pleinen. Het is de cramignon: een traditionele reidans, ontstaan in het Belgisch-Waalse gebied in de tijd dat Maastricht nog Belgisch was. Een grote meute volgt hem. Ook op maandag- en dinsdagavond vindt de cramignon plaats.

7. De familie-optocht
Carnavalsmaandag is het vrij baan voor families en kinderen. De kinderoptocht trekt vanuit Wyck naar het Vrijthof. Het is een van de zeven optochten die deze middag door Maastricht trekken. De anderen trekken in de stadsdelen Heugem, Heer, Amby, Itteren, Borgharen en Wolder. Het is op maandag daarom iets minder druk in het centrum vergeleken met zondag.

8. Ontbijt zate hermeniekes
Dinsdag, de laatste carnavalsdag, geeft heel Maastricht ‘m nog ‘ne veeg. Het is de dag van de zate hermeniekes. Volgens velen de gezelligste dag, maar dat is persoonlijk. De hermeniekes beginnen met een massaal ontbijt bij het monument De Zate Hermenie op het Vrijthof

9. Zaat hermeniekeskongkoer
In de middaguren trekken tientallen hermeniekes van binnen en buiten Maastricht door de binnenstad van podium naar podium. In totaal acht: Sint Pieterstraat, Graanmarkt, OLV Plein, Vissersmaas, Stationsstraat, Mariaplaats, Markt en Vrijthof.

10. Grande finale met André Rieu
Dit jaar voor het eerst op het programma. Alle hermeniekes verzamelen na hun rondgang op het Vrijthof. Daar spelen ze samen het Maastrichts volkslied, gedirigeerd door niemand minder dan André Rieu. Heel Maastricht verwacht een grote happening.

11. Aoflaote Mooswief
Tegen middernacht loopt het Vrijthof weer helemaal vol. Om 24.00 uur treedt de Hoege Hoeglöstegheid prins Luc II af. Onder de tonen van het Maastrichts volkslied wordt het Mooswief naar beneden gehaald. Het is voorbij, tranen rollen.
Het aftellen naar carnaval 2021 begint.

 Lees ook