Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 13 augustus 2020

Toneel op meest unieke tennisbanen van Nederland: M46 op herhaling met De Kale Zangeres

Toe aan iets unieks tijdens vakantie in eigen stad? Liefhebber van cultuur en bijzondere locaties? Een liefhebber van een vleugje absurdisme? Dan moet u niet aarzelen u aan te melden om bezoeker te worden van M46’s toneelspel. Het Maastrichtse toneelgezelschap zet namelijk het theaterstuk De Kale Zangeres niet op de planken van hun thuishaven Het Pesthuys; onder regie van Coretta Dekkers gaan de zes acteurs op herhaling op het gravel van een van de meest unieke tenniscomplexen van Nederland, die van EVP. Verscholen tussen heel veel loof en in omsloten door miljoenen jaren oude mergelmuren zijn de tennisvelden drie avonden (21, 22 en 23 augustus) het decor in een natuurlijk amfitheater.

 

M46 gaat in deze bijzondere zomer op herhaling. In 2016 en 2017 trokken de Maastrichtse toneelspelers door de provincie met De Kale Zangeres. Vanaf de eerste minuur wordt het publiek geconfronteerd met hilarische taferelen. Het stuk, eind jaren ’40 geschreven door de Roemeens-Franse schrijver Eugène Ionesco, krijgt door de coronatijd een uniek tintje. Alle acteurs blijven de gehele voorstelling op anderhalve (1,5) meter afstand van elkaar. Wie weet geeft het een extra dimensie aan het toneelspel dat sinds 1957 onafgebroken in een Parijs’ theater wordt gespeeld; tenminste tot COVID-19 alles anders maakte in voorjaar 2020. 
Het kan zo maar zijn dat de afstand die de spelers van M46 gaan houden een extra accent leggen op de intenties van Ionesco. Zo ongeveer alles wat hij schreef in poëzie, geschriften en toneelstukken heeft te maken met mensen die wel praten met elkaar maar elkaar niet begrijpen, dan wel mensen die elkaar niks te zeggen hebben of zij die die taal gebruiken om anderen te kwetsen. In alle drie de gevallen is anderhalve meter afstand misschien niet eens voldoende om verlost te worden van met wie je van doen hebt.
Reserveren is noodzakelijk in verband met de Corona Richtlijnen
Reserveren via:   https://www.pesthuyspodium.nl/
Vrijdag 21 augustus : aanvang 19:00 uur
Zaterdag 22 augustus (twee voorstellingen) : aanvang 16:00 en 19.00 uur
Zondag 23 : 16:00 uur
 
In het geval van De Kale Zangeres zijn de woordenwisseling niet van de lucht. In het originele spel leidt dat ook tot fysieke confrontaties. Wat heeft Coretta Dekkers bedacht om het spel krachtig te houden zonder ‘aanrakingen of benaderingen’? Wie het stuk kent weet dat de personages meneer en mevrouw Smith, de serveerster Mary en haar minnaar De Brandweercommandant. Op de tennisvelden van de Enci Personeels Vereniging (EPV) is er in ieder geval ruimte zat voor de spelers om de discipline van afstand vol te houden. En ook het publiek heeft ruimte zat om het spel gade te slaan.
De Kale Zangeres wordt onder regie van Coretta Dekkers gespeeld door:
  
Ige Dekker  Meneer Smith
Veerle Craeghs  Mevrouw Smith
Paul Fissette  Meneer Martin
Manon Machiels  Mevrouw Martin 
Lilian Hendrix  Mary
Gideon Gilissen  Brandweercommandant
 
 
BELANGRIJKE INFORMATIE
– De locatie is  in verband met veel trappen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
– Parkeren is slechts zeer beperkt mogelijk bij de tennisbanen van EPV.
– Wij verwijzen u naar de parkeerplaatsen op het Oog van St Pieter, via de Luikerweg bereikbaar of bij de Kerk Sint Pieter Boven
– Vanaf het Oog van Sint Pieter is het ongeveer 15 à 20 minuten lopen.
Wandelroute via Google Maps: 
Vertrekpunt: Oog van Sint Pieter Maastricht 
Naar: Schutterijweg 1 Maastricht
De voorstelling duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Er is geen pauze.
De EPV kantine zal geopend zijn.


Lees ook