Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 13 mei 2019

ToFFe dagen bij Landgoed Vaeshartelt; Italiaanse en regionale smaken in Engelse ‘country fair’ sfeer

Maastricht; Weekendbeeld. Een Haarlemse moeder geniet op een terras van de zondagochtend en haar baby; hemelsbreed een kilometertje of vijf naar het noordoosten wordt Moederdag door een 180 mensen gevierd tijdens een gezamenlijk ontbijt. Dat maakt onderdeel uit van de eerste editie van het festival ToFF! In het groen van Buitengoed Vaeshartelt waant de bezoeker zich zowel in Italië als ‘on the country side’ ten zuiden van Londen. De sfeer – ondanks het nog niet al te beste voorjaarsweer – is ‘easy, easy like sunday morning’. Dat geldt overigens niet voor de bijen iets verderop in het Bijenpaviljoen. Daar wordt keihard vliegend gewerkt.

Het fraaie van ToFF, een initiatief van Armand Sluysmans en Roland Beerens, is de relaxte sfeer die op de grasvelden van Landgoed Vaeshartelt heerst. Kinderen en volwassenen zittend op strobalen luisteren naar door een duo gezongen ballads. Het repertoire van zangeres Evy Crasborn en gitarist Jean Notermans kent een hoog Love & Peace gehalte. Weliswaar geeft het eerste festival ToFF wat betreft wijnen en eten een vette knipoog naar Italië, de sfeer doet ook sterk denken aan de typische country fairs op het Engelse platteland. Die zondagochtend zou het niet verbazen als een cameraploeg die opnames maakt voor Midsomer Murders opduikt.

Eerder die ochtend vindt op diezelfde locatie een groot Moederdagontbijt plaats. Aanwezigen zijn enthousiast. “Mooi ontbijt, heerlijke sfeer en aankleding”, zegt bezoeker Ronald Gielen. “En dat ook nog eens extra cachet gegeven door muziek van een harmonie en koor. Wat mij betreft zijn we volgend jaar weer van de partij.”

Iets verderop is weinig te merken van ToFF. Rondom het prachtige Bijenpaviljoen heerst een welhaast serene rust. Tenminste zo lijkt het. Bij grote gele kisten, daar waar een deel van de bijenpopulatie verblijft, wordt door de beestjes die tegenwoordig vrijwel wekelijks in het nieuws zijn hard gewerkt. Behalve een imker en twee bijenspecialisten in opleiding zijn ook enkele gasten aanwezig. Iedere maand is er op een zondag een open dag. Iedereen die meer wil weten over wat de bij voor de natuur – dus ook voor ons – doet kan dan terecht bij een van de imkers. Maar dat kan ook door het maken van een afspraak. Dat doen bijvoorbeeld regelmatig hotelgasten van Buitengoed Vaeshartelt. Maastricht ook interessant voor de natuurliefhebber.

‘Op’ ToFF is het inmiddels gezellig druk. Misschien niet druk genoeg voor de standhouders, maar voor de bezoekers van de zondag is het prima zo. Iets minder is de warrige entree van het festival. Wie niet beter weet of in de gaten heeft dat dit onderdeel niet echt goed is geregeld loopt gewoon het terrein op. De brave borst betaalt aan de kassa die bijna verdekt staat opgesteld vier per persoon per dagdeel. Wie met de auto is ook nog eens vijf euro kwijt aan parkeerkosten. De drankjes zijn algemeen gesproken gewoon van prijs. Maar het proeven van eten kan zorgen dat de inhoud van de portemonnee snel slinkt. Dat een plasje plegen ook nog vijftig cent kost valt onder de categorie jammer.

ToFF kan zomaar een aanwinst worden. Met een open air filmavond (zaterdag), tal van kleine lieve culturele bezigheden en workshops voor jong en oud, veel – duurzaam en lokaal – proeven en drinken is een mooie basis aanwezig. De combinatie Italië (drank en spijs) en Engeland (sfeer) is echt apart. En dan ook nog eens voorzien van het fundament regionale ondernemers kan ToFF volgende keer, zeker bij mooi weer, een stuk drukker worden. En dat Moederdagontbijt? Een absolute aanrader.

 

 

 

 

 

Voor tickets en meer info kijk op www.toffevents.com

Foto van Armand en Roland door: Ralph SluysmansLees ook