Meyke Houben
11 maart 2021

Tips voor duurzaam leven in Maastricht

Het begon twee jaar geleden met een Word-document. Daarin zetten enkele leden van milieuorganisatie MaastrichtForClimate de eerste ideeën voor een duurzaamheidsgids op papier. Sinds kort is de gids online. Met heel veel informatie, tips en suggesties om zelf bij te dragen aan een beter milieu.

De klimaatverandering, het terugdringen van de CO2-uitstoot en een beter leefmilieu zijn zaken die Laura Belse (21), tweedejaars student European Studies, aan het hart gaan. Toen ze in Maastricht kwam studeren, sloot ze zich aan bij de redactie van de duurzaamheidsgids. “Ik vind het belangrijk dat we over 50 of 100 jaar ook nog kunnen leven. Als we de opwarming van de aarde en de vernietiging van de natuur willen tegengaan, moeten we nu iets doen. MaastrichtForClimate wil mensen helpen om hun gewoontes te veranderen. Uiteindelijk moeten we naar een ander systeem. Nu kun je dat natuurlijk afschuiven op de regering, maar wij vinden ook individuele actie belangrijk. Door je eigen gewoontes aan te passen, kun je al verschil maken. De duurzaamheidsgids kan je daarbij helpen.”

Als voorbeeld noemt Laura het eten van vlees. “Voor het produceren van vlees is tien keer meer water nodig dan voor ander voedsel. Bovendien hebben we veel land nodig voor zowel de dieren als voor hun voedsel. Het landgebruik en de CO2-uitstoot bij de productie van vlees laten een groot litteken achter op het milieu. Daar willen we mensen bewust van maken. We geven ook alternatieven, door te laten zien wat je kunt eten in plaats van vlees.”

Niet saai

Voor de gids hebben Laura en haar teamleden uitgebreid onderzoek gedaan. “We hebben ons beperkt tot de onderwerpen waar iedereen vrijwel dagelijks mee te maken heeft: afval, voedsel, hygiëne (cosmetica en schoonmaakproducten) en kleding. In boeken, op internet en via databases hebben we zo veel mogelijk betrouwbaar materiaal verzameld. Dat hebben we geprobeerd op een aantrekkelijke manier te presenteren op de website. We wilden vooral niet dat het saai zou worden.”

Op sustainabilityguidemaastricht.nl staan onderwerpen als: ‘de impact van afval’, ‘wat kunnen we doen?’, ‘dingen om te weten’ en ‘de menselijke kosten’. Naast uitleg over schadelijke en minder schadelijke producten vind je ook veel overzichtelijke tabellen, tekeningen, quizjes en een lijst met winkels in Maastricht waar je verantwoord kunt shoppen. “Dat laatste hebben we samen met mymaastricht gedaan”, vertelt Laura. “Het is de bedoeling dat zij, maar ook andere partners, zoals Precious Plastic of Enactus, in de toekomst informatie kunnen toevoegen. Zo krijgen we een steeds groeiende database met tips voor duurzaam leven.”

Webinar

Een paar kleine obstakels waren er wel bij het maken van de website. Laura: “We begonnen met alleen maar internationals. De site is in het Engels of in het Nederlands te bekijken, maar de tekeningen en de infographics alleen in het Engels. Intussen hebben we ook een Nederlands redactielid, dus misschien komt er later een Nederlandse versie. Het is nog niet perfect, maar we zijn al blij dat we onze boodschap kunnen verspreiden.”

Behalve met de website, probeert MaastrichtForClimate ook op andere manieren de klimaatproblemen aan te kaarten. Zo is er elke tweede dinsdag van de maand een webinar over klimaatverandering in Nederland en vindt op 14 maart een protestactie plaats op het Vrijthof om meer aandacht te vragen voor klimaat bij de komende verkiezingen. Kijk voor meer info op maastrichtforclimate.nl.

#studentenstadLees ook