Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 30 maart 2020

Tijdens coronacrisis contact met buren houden via online dagkrant

Wekenlang binnenblijven om de kans op coronabesmetting tot het minimum te beperken; het gros van de Maastrichtenaren houdt zich aan deze oproep van het kabinet. Ook in appartementencomplex Cortile in de Sphinxlunet (Céramique) gaan de veelal senioren die hier wonen alleen voor een noodzakelijke boodschap nog de deur uit. Ook het face-to-face contact met alle buren staat daarbij op een heel laag pitje. Om die pijn te verzachten is het online dagkrantje ‘De Simpele’ in het leven geroepen.

Via De Simpele houden de bewoners van Cortile elkaar op de hoogte van wat hen bezighoudt in deze bijzondere tijden. Het is als het ware de tijdelijke vervanger van het dagelijkse gesprek in de gang, bij de lift of bij de brievenbus. Marie-Jeanne Huinck (73) is de bedenker van het initiatief en tevens schrijver. Haar man Jean Raemaekers (76) helpt bij de lay-out van het online bulletin. “Mijn moeder zou gezegd hebben: dat kwam op als poepen. Oftewel: ik werd op een dag wakker en bedacht me opeens dit op te zetten”, verklaart Marie-Jeanne haar idee. “Ik heb het altijd leuk gevonden om te schrijven. We horen dagelijks al zoveel vreselijk nieuws in deze periode. In De Simpele staan simpele gedachtes en zeker geen zware dingen.”

Inhoud

De eerste editie van De Simpele brachten Marie-Jeanne en haar man op 18 maart uit. Sindsdien is er elke dag een verse uitgave verschenen binnen Cortile. In totaal achttien mensen ontvangen de dagkrant in hun mail. Eén bewoner, die online niet actief is, krijgt De Simpele thuisbezorgd. “Ik bel dan bij hem aan, leg de krant voor zijn deur en ren snel naar de lift om verder contact te vermijden”, vertelt Marie-Jeanne. Zij begint elke uitgave met een persoonlijke introductie. Dat kan een verhaaltje zijn uit het verleden, bijvoorbeeld over haar beleving van oudejaarsavond van 1999, of over recentere gebeurtenissen; dat ze helemaal ingepakt boodschappen ging doen bij de Albert Heijn tijdens het vroege winkeluurtje voor senioren tijdens de coronacrisis. Verder worden er ook ingezonden verhalen van de andere bewoners meegenomen in De Simpele. Marie-Jeanne: “Alles is daarbij goed. Niets is te onnozel.” Er komen verder mededelingen voorbij (bijvoorbeeld dat het oud papier voorlopig niet wordt opgehaald) en er is ruimte voor ludieke advertenties: “Ik schreef laatst dat er gratis omhelzingen te koop zijn. Deze worden echter niet aan huis bezorgd en zijn niet te ruilen.” Ook de dagelijkse tv-tips en mopjes komen voorbij.

Contact

Marie-Jeanne en haar man beleven veel plezier aan hun nieuwe dagelijkse bezigheid. Ze overwegen zelfs om ook na de coronacrisis De Simpele te blijven uitbrengen. Het idee inspireert in ieder geval ook anderen. Eén van de buren vertelt in de reacties in uitgave 4 dat ze een goede vriend geïnformeerd heeft over De Simpele. Die gaat nu ook een dergelijk krantje opzetten voor in het complex waar hij woont in het Duitse Fühlingen. “Ook goede dingen zijn besmettelijk, zelfs over de nationale grenzen”, schrijft buurvrouw Nadine. Voor nu bewijst het digitale krantje in Cortile in ieder geval ook haar waarde. Marie-Jeanne: “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We hebben in dit complex altijd goed onderling contact gehad en willen dat nu via De Simpele onderhouden. Iedereen leeft nu op afstand van elkaar. We worden deze weken al blij als we mekaar op het balkon zien of dat je iemand in de verte richting supermarkt ziet lopen. Al met al moeten we nu sterk zijn samen. Er zijn mensen die het momenteel slechter hebben.”



Lees ook