Geen thuis in Maastricht

op 13 augustus 2019 door Suzanne Mestrom

Geen thuis – wat nu? In dit artikel is informatie samengebracht die je wellicht kan helpen.

 

Hulp – waar beginnen?
Als je niet weet waar je kunt beginnen dan meldt je bij de opvang. De adressen zijn: |Dag- en nachtopvang Leger des Heils: Statensingel 11 te Maastricht | LEVANTOgroep Algemeen Opvangcentrum: Dokter van Kleefstraat 29 te Maastricht |

Hier kunt je eten, koffiedrinken, een praatje maken, douchen of je kleren wassen. Ook kun je hier hulp krijgen bij het regelen van praktische zaken. Zoals een postadres of het aanvragen van een uitkering. Of het regelen van een medische behandeling, hulp bij schulden of een woonplek.  Je kunt ook contact leggen met één van de Sociale Teams van Maastricht.

 

Brief-, grijs- of postadres
Als je niet langer woont op het adres waar je bent ingeschreven bij de gemeente Maastricht kan het zijn dat je na een onderzoek wordt uitgeschreven. Dit betekent dat je niet meer bent ingeschreven bij de gemeente, waardoor je verzekering of eventuele uitkeringen worden stopgezet. Daarom is het belangrijk dat, wanneer je thuisloos bent of wordt, je een zogenaamd grijs adres of briefadres regelt. Zo blijf je ingeschreven en je post je bereiken. Voor het verkrijgen van een grijs adres of een briefadres neem je contact op met de Dak- en thuisloze balie. Deze is geopend van 08:30 tot 12:00 op werkdagen op de Randwycksingel 22 in Maastricht.

Voor een grijs adres heb je de toestemming nodig van iemand die je kent die woont in Maastricht en die het niet erg vind dat jouw post op zijn/haar adres wordt bezorgt. Het grijze adres heeft geen consequenties voor de eventuele toeslagen of uitkeringen die degene die hier woont of voor jezelf. Bij een briefadres wordt je post bezorgt bij het Leger des Heils. Je hoeft niet te slapen bij het Leger des Heils om in aanmerking te komen voor een briefadres, maar wel een overnachtingslijst bijhouden. De Dak- en thuisloze balie kan je meer informatie en de benodigde formulieren geven.

 

Financiële hulp en tips
Een overzicht van inkomensondersteunende middelen en voorzieningen is te vinden in het overzicht regelingen en voorzieningen 2019. Naast informatie over toeslagen en uitkeringen die je mogelijke kunt aanvragen vind je hier ook informatie over het (gedeeltelijk) kwijtschelden van belastingen en informatie over voorzieningen die goedkoop of gratis eten of kleding verstrekken.

Wil je meer informatie over geld besparen en het voorkomen van schulden, kijk dan op pasopjegeld.nl. Voor informatie over schuldhulpverlening kun je contact opnemen met de Kredietbank Limburg (tel. 088-101 9999).

 

Woonruimte met spoed
Ben je dakloos en/of zoek je met spoed onderdak? Afhankelijk van je situatie kun je gebruik maken van de crisisopvang of de daklozenopvang.

Zoek je met spoed een huurwoning? Vraag dan urgentie aan. Dat kun je doen via Thuis in Limburg. Je moet je dan wel eerst inschrijven. Wanneer je ervoor kiest geen urgentie aan te vragen of hier niet voor in aanmerking komt kun je via Thuis in Limburg ook reageren op het woningaanbod.

Naast Thuis in Limburg zijn er nog legio aan andere websites die huurwoningen aanbieden. Zo heb je Woonpleinlimburg, Marktplaats, Huislijn, Funda, JaapHuurwoningenDirect Wonen en Pararius. Ook kun je een makelaar inschakelen, zoals Pooters/Pro-Housing, LaFontaine of La Bergère.

Je kunt er ook voor kiezen om tijdelijk te huren (anti-kraak bijvoorbeeld).  Je betaald dan een lagere huurprijs in ruil voor jouw flexibiliteit. Ad Hoc, Maximus, SAM, Vastgoedbeschermer,  en Alvast bieden tijdelijke huurwoningen, maar ook atelier- en werkruimtes, aan.