Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 20 mei 2020

Thriller Lockdown vanuit de huiskamers van Toneelgroep Maastricht

Theaters dicht vanwege de coronacrisis? Dan spelen de theatermakers toch gewoon een toffe voorstelling vanuit thuis. Theaterliefhebbers hoeven Toneelgroep Maastricht niet te missen: de toneelgroep presenteert de spannende videovoorstelling Lockdown, op zaterdag 6 juni te zien op NPO en nu al te bekijken op NPOstart. Regisseur Pieter Kuijpers en acteur Michel Sluysmans vertellen alles over theater in eigen huis.

De coronacrisis is een domper voor theaters en toneelgezelschappen. Wat voor Toneelgroep Maastricht een mooi seizoen was, met onder andere een spectaculaire adaptatie van The Great Gatsby, kwam piepend tot stilstand toen de theaters abrupt hun poorten moesten sluiten. Creatief als ze zijn bleef het gezelschap niet bij de pakken neer zitten. Artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans benaderden regisseur Pieter Kuijpers en scriptschrijver Luuk van Bemmelen voor een gloednieuw idee: een videovoorstelling vanuit eigen huiskamer, gebaseerd op de actualiteit. “Luuk kwam met het plot,” vertelt Pieter. “Samen met de acteurs bedachten we de personages en de arena waarin het verhaal zich afspeelt.” Drie weken later was Lockdown af, van idee tot eindresultaat.

Actuele thriller

Lockdown volgt de levens van artistiek leiders Servé en Michel en hun vrouwen, gespeeld door Lore Dijkman en Romy Roelofsen, tijdens de coronacrisis. Terwijl Michel zich zorgen maakt over de toekomst van het gezelschap en zijn gezondheid, bedenkt Servé een videocallfilm die ze van thuis uit op kunnen nemen. Snel wordt duidelijk dat er meer speelt tussen de twee koppels. De lockdown wordt ingrijpender en de druk op Michel neemt toe. Wat is belangrijker: zijn huwelijk, zijn gezelschap of zijn gezondheid? “Luuk heeft het verhaal dicht bij de actualiteit gehouden,” volgens Pieter. “Hoe overleef je de crisis als toneelgezelschap? Daarnaast loopt de verhaallijn van de twee koppels.”

“We zochten tussen de luiers en spelende kinderen door naar stiltemomenten om een scène te draaien”

Net echt

Acteur Michel speelt zichzelf in zijn eigen huis, met zijn eigen vrouw. Voor hem lagen verhaal en werkelijkheid dicht bij elkaar. “Dat is ook het leuke! We zochten tussen de luiers en spelende kinderen door naar stiltemomenten om een scène te draaien. De film is gebouwd op ons eigen leven, maar dan flink en gruwelijk gefictionaliseerd.” Behalve de actualiteit bevat Lockdown ook een flinke dosis spanning en humor. “Kijkers zullen het plezier ervaren waarmee we deze film hebben gemaakt,” hoopt Michel. “Niemand die de film ziet kan aan het begin voorspellen hoe het afloopt. Ik hoop dat de kijkers lachen om de treurige personages en tot het einde toe worden meegevoerd in de onderhuids opgebouwde spanning.”

Van podium naar huiskamer

Een videovoorstelling in plaats van een theaterpodium: het is even wennen. “In het theater speel je het hele verhaal live voor het publiek en moet alles in één keer perfect zijn,” is Michels ervaring. “Voor een film worden scènes opgeknipt. Je speelt dus nooit de hele spanningsboog van het verhaal.” De film is gemaakt met de middelen die voor handen waren: twee computers, twee mobiele telefoons en het vergaderprogramma ZOOM. Toneelgroep Maastricht heeft zich volgens regisseur Pieter streng gehouden aan de richtlijnen van het RIVM. “Ik regisseerde vanuit een afgezonderde kamer in het huis van Servé en er was geen crew aanwezig. Voor de eerste draaidag zijn de vier acteurs en ik ook nog allemaal twee weken in vrijwillige quarantaine gegaan.”

Een toekomst voor Toneelgroep Maastricht

Zolang de theaters nog niet of slechts beperkt kunnen openen, ziet Toneelgroep Maastricht kansen in videovoorstellingen. “Op dit moment speelt ook de voorstelling Brieven uit Genua via ZOOM,” tipt Michel. “Dat is een groot succes.” Logisch: doordat de online wereld geen grenzen kent, ontdekken ook mensen buiten de regio en mensen die zelden naar het theater gaan Toneelgroep Maastricht. En die nieuwe doelgroep heeft het theater in deze tijd hard nodig. “We blijven verhalen vertellen,” belooft Pieter. “Check de website voor onze initiatieven en geniet ervan. En als de theaters weer open zijn, hopen we de Maastrichtenaren terug te zien bij onze voorstellingen.”

Tekst: Marieke Uiterwaal & Jenneke van Genechten
Foto’s: Stephan VanfleterenLees ook