Theater aan het Vrijthof wordt stadspaleis

op 12 juli 2018 door Karin Somers TIM-verslaggever

Na 26 jaar intensief gebruik is Theater aan het Vrijthof toe aan een opknapbeurt. Na het backstage gedeelte wordt nu de Papyruszaal onder handen genomen. “We pakken met name de akoestiek in de zaal aan”, vertelt directeur Jean Boelen. En ja, de rode stoeltjes worden ook vernieuwd.

Betere akoestiek

“De artiestenfoyers en kleedkamers zijn al helemaal verbouwd. We krijgen veel complimenten van de gezelschappen, ze ervaren het als een huiskamer. We zijn wat dat betreft op dit moment leadingin Nederland”, zegt Jean. Inmiddels is de tweede fase, de verbouwing van de grote zaal, in volle gang. Naast zitcomfort en klimaatbeheersing, wordt met name gewerkt aan het geluid. “De techniek en inzichten op het gebied van akoestiek zijn door de jaren heen natuurlijk enorm verbeterd. De Papyruszaal is feitelijk een compromis tussen een concertzaal en een schouwburgzaal, voor zowel concerten als toneel. We hebben daarom in 2016 onderzoek laten doen hoe we de akoestiek konden verbeteren. Daar zijn de huidige verbouwplannen op gebaseerd.” De typische ‘pianovingers’ aan de zijkant, zoals Jean de verticale balken noemt, gaan eruit. “Dit zorgt voor een heel andere look and feel. Er komen zogenaamde zaalkaatsers bij die voor een betere beleving van het geluid in de zaal zorgen. En veel mensen vragen mij of het rode pluche weer terugkomt. Wees gerust, dat komt terug.”

Nieuwe inzichten

Maar de tijd staat niet stil. Twee jaar na het onderzoek zijn er alweer nieuwe inzichten. “Klopt. We gaan verder met het oorspronkelijke plan, maar willen volgend jaar tevens aan de slag met de techniek op het podium. Daardoor wordt de akoestiek ook voor de spelers optimaal.” Daarna is fase 3, dehospitality, aan de beurt. “Die is enorm belangrijk. Een bezoek aan het theater is een beleving. Op de dag van de voorstelling moet je hier het gevoel hebben dat je een stadspaleis binnenstapt. We werken nu al bijvoorbeeld met gastvrouwen en gastheren, we hebben een extra bar geplaatst. Mijn wens is om die gastvrijheid verder uit te breiden en nog meer te werken aan het comfort van onze gasten.” Hoe dat er precies uit gaat zien, moeten we nog afwachten.

Grand opening

De heropening en in gebruik name van de vernieuwde zaal kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Op 4 oktober is de eerste voorstelling. Een speciale coproductie van de twee huisgezelschappen van Theater aan het Vrijthof: philharmonie zuidnederland en Toneelgroep Maastricht. Twee dagen later gaat King Lear in première. Een bewerking van het bekende stuk van Shakespeare door Toneelgroep Maastricht. “Dat wordt een hele speciale voorstelling met een geweldige cast met onder anderen Huub Stapel, Wilfried de Jong en Porgy Franssen.” Voor de mensen die niet kunnen wachten: tijdens het Parcours op zondag 9 september is de maquette te zien van de nieuwe zaal en worden foto’s getoond van de verbouwing.

Samen

Theater aan het Vrijthof werkt niet alleen nauw samen met de twee gezelschappen. De schouwburg geldt als landelijk voorbeeld als het gaat om afstemming met theaters in de omgeving. “We werken steeds meer samen met Parkstad Limburg Theaters en De Domijnen in Sittard. Dat doen we niet alleen door enkele voorstellingen van hen op te nemen in onze brochure onder de noemer ‘bij de buren’. We kijken ook gezamenlijk naar de programmering van de BIS-theatergezelschappen (gezelschappen gesubsidieerd door OCW, red.). Dat stemmen we onderling af. Daar waar we vroeger volledig onafhankelijk van elkaar werkten, is het nu wat mij betreft samenwerking waar het kan en met rust laten waar het moet.” Jean is in ieder geval zeer verheugd over de voorverkoop van het nieuwe seizoen. “De basis blijft toch altijd de programmering en die is dit jaar weer erg goed.”