Karin Somers
TIM-verslaggever 25 juni 2020

Theater aan het Vrijthof: samen even anders en straks weer open

Op 16 maart ging het fluwelen doek van Theater aan het Vrijthof voor onbepaalde tijd dicht. “We zaten in het begin lang in onzekerheid”, vertelt Claudia Laenen, medewerker marketing en PR. “Dat was vervelend voor ons, de artiesten, maar vooral voor de bezoekers.” Binnenkort opent het theater weer haar deuren, tot die tijd is het ‘samen even anders’.

Eerst verbouwen
In principe mogen vanaf 1 juli groepen van 100 mensen weer bij elkaar komen. Sommige theaters beginnen dan al met speciale, aangepaste voorstellingen. Theater aan het Vrijthof niet. “We hebben de volgende stap in de verbouwing naar voren gehaald, zodat we begin september, als alles af is, iedereen welkom kunnen heten in een prachtig theater.” Enkele jaren geleden is men begonnen met de verbouwing. Met een vernieuwde zaal als een van de resultaten. Nu wordt onder andere de oude portaalbrug vervangen door een moderne versie voor een nog betere akoestiek en komt in de zaal een nieuwe brandmeldinstallatie.

Kaartjes
Na het sluiten van het theater was het nog een hele klus om alle voorstellingen te verplaatsen of te annuleren. Claudia: “Vlak na 16 maart was nog veel onduidelijkheid. We wisten niet hoe lang dit ging duren en wat de gevolgen zouden zijn. Toen meer bekend werd, zijn we meteen onze gasten gaan informeren. Als een voorstelling wordt geannuleerd, krijgen mensen hun geld terug of een voucher. Ik vind het geduld van het publiek bewonderenswaardig.”

In de tussentijd
De afgelopen maanden was Theater aan het Vrijthof ‘samen even anders’. Online deelden ze leuke, bijzondere en grappige initiatieven op het gebied van kunst en cultuur. Filmpjes om zelf thuis op te dansen, interviews met beroemde theatermakers, mooie fotoreportages, linkjes naar grappige theaterseries op televisie. Liefhebbers hoefden zich niet te vervelen. “We kregen ontzetten veel positieve reacties”, vertelt Claudia. Ze stuurt enkele door: ‘Dank voor jullie energie, moeite en attenties. Geweldig in deze voor jullie moeilijke tijd. We waarderen dit zeer.’ “Het was voor ons omschakelen, maar dit is natuurlijk geweldig om te lezen.”

Cultuurzomer
Deze zomer wordt er dus vooral getimmerd en geboord in het theater, maar er gebeurt meer. “We hebben ontzettend veel ideeën, waar we iedereen hopelijk snel van op de hoogte kunnen brengen.” Ook gaan ze alvast oefenen met het anderhalve meter theater. “We willen testvoorstellingen organiseren met echt publiek. De artiesten willen ontzettend graag iets doen. Door voor een zaal te oefenen die niet helemaal vol kan zitten, kunnen ze alvast ervaren hoe dat is. En wij horen natuurlijk graag de reacties van het publiek.” De testvoorstellingen zijn alleen voor cabaret of kleine ensembles. Grote orkesten of ballet is nog niet mogelijk in verband met de afstand die men moet houden. “We kijken vooral samen naar wat wèl kan.”

‘De creatieve sector is vindingrijk’
Maandenlang geen voorstellingen, kaartjes die terugbetaald moeten worden. Gaat Theater aan het Vrijthof deze coronacrisis overleven? “Het heeft financieel natuurlijk het een en ander veroorzaakt, maar hier komen we wel bovenop. Het valt me op dat toch veel mensen voor een voucher kiezen. En we krijgen zelfs donaties. Wij zorgen ervoor dat deze op een goede plek terechtkomen, bij de makers en gezelschappen. Het scheelt dat we in een creatieve sector zitten: mensen zijn heel vindingrijk!”

Benieuwd naar Samen even anders? Kijk dan op de website van Theater aan het Vrijthof, op hun social media of abonneer je op hun digitale nieuwsbrief.Lees ook