Jos Houben
Buurtreporter 4 december 2019

‘The Birds’ in Randwyck

Er zullen best nog mensen zijn die de film ‘The Birds’ van Alfred Hitchcock nog herinneren. Het was een van de eerste ‘akelige’ films. Macaber, spannend, horror van de eerste plank (voor die tijd, 1963). Een vrouw wordt aangevallen door een meeuw, later door kraaien. Dit herhaalt zich echter nu nog elke dag in Randwyck. Mensen worden niet aangevallen, maar honderden kraaien nestelen zich zodra de schemering begint in de bomen en op gebouwen. Geluid van een jewelste. We gaan op onderzoek.

Tijdens het trimmen in de buurt van de Oxfortlaan en de Universiteitssingel krijg ik soms een umheimlich gevoel. In gedachten hoor ik geluid, van een kraai, roek, raaf… snerpend gekrijs wordt het. Ik kijk omhoog… en jawel een paar pikzwarte volgens scheren zich boven mij. Zijn ze op zoek naar mij? De zwerm vogels wordt groter. Van de andere kant nadert een partij vogels ook al, rechts zie ik een grote kudde zwarte vogels, en verderop een bundel van die beesten. Ik versnel wat mijn tempo want weliswaar loop ik alleen in de buurt, indien ik val, en dan denk ik aan de film van Hitchcock, vallen die beesten mij dan aan? De meute vogels neemt snel toe. De Universiteitssingel trekt lang, en de school zwarte vogels neemt toe, uiteindelijk neemt de gehele kolonie vogels een rustplaats in de vele grote hoge bomen. Dagen later trek ik erop uit met mijn mobieltje om foto’s te schieten. Ik struin de buurt af, ik zie enkel en alleen één zwarte vogel. Eén verkenner? Niet veel later, het wordt wat duisterder, omstreeks 16.40 uur wordt het drukker. Randwyck loopt leeg, einde werktijd. Ik zie vele mensen lopen, fietsers, scooters, brommer en vele auto’s in de file die richting huis gaan. Daar waar Randwyck totaal leegloopt zie ik in de lucht grote zwermen zwarte vogels naderen. Een gekrijs van jewelste. Enkele mensen kijken om hoog en versnellen hun pas. Op de Joseph Bechlaan/Apart Hotel Randwyck en op de gebouwen is een flinke beweging bezig. Het is echter géén kleurrijk schouwspel, wel een spannend, aangrijpend schouwspel. De grijze donkere lucht ziet zwart van de vele honderden zwarte vogels. Zij komen vanuit het noordoosten, soms wat verdwaalde wilde duiven of wat ganzen in een V-vlucht ertussen. De vele, echt honderden zwarte vogels, nestelen zich op de balustrade van het AzM, de Universiteit en in de daar in de buurt staande hoge bomen. Deze bomen hebben grote takken en zijtakken en zijn bladloos, iets macaber, juist daarom is het contrast enorm als er honderden zwarte vogels als ‘vleermuizen’ in die bomen zitten. Elke dag herhaalt dit fenomeen zich. In het voorste stuk nam ik voor zwerm wat andere benamingen om aan te geven hoe groot soms een aantal vogels kan zijn. Ga gerust eens kijken, niet met de auto, te voet, fiets, met kind, kleinkind, een verhaal is het waard, een groots schouwspel ontwaart zich rond die tijd. Let wel op, het kan er druk zijn. Maar de moeite waard om dit natuurlijks schouwspel zelf eens te bekijken en te ervaren. De film is ook aan te raden.

 Lees ook