Hans Moleman
TIM-verslaggever 11 maart 2021

Teun Swinkels: tekenen is herinneringsmachine

Maastricht is weer een mooie creatie van Teun Swinkels rijker: een bundel reistekeningen. Van Japan en Syrië via Spanje en Italië terug naar huis: er mag meer getekend worden.

¨Tekenen is een herinneringsmachine¨, zegt Teun Swinkels, terwijl hij het nieuwe paviljoen van Mama aan de Groene Loper bekijkt. Interessant gebouw met mooie details, luidt het oordeel van de veteraan-architect.

Chocomel

Hij heeft een beker warme chocomel in de handen, want er staat deze Maartse woensdagmiddag een straffe wind over de Groene Loper. De klanten van Mama moeten vanwege de coronaregels nog buiten blijven staan, maar het mag de stemming niet drukken.

Een nieuwe bundel van de hand van Teun Swinkels heeft onlangs het licht gezien. Het is een fraai vormgegeven boekje van 72 pagina´s geworden, met tientallen pentekeningen van nabije en verre reizen die hij met zijn vrouw Anneke maakte, van Kanne en Amsterdam tot Aleppo en Kyoto.

Vulpen

De tachtiger Swinkels is een fervent straattekenaar. Buiten zitten, schetsboek op schoot, kijken -goed kijken. En dan met de fijne vulpen aan de slag, trefzeker. Het hoort van oudsher bij zijn vak -hij was lange tijd verbonden aan Architecten aan de Maas, het Maastrichtse bureau dat zijn vader, ir. Teun Swinkels senior, in 1928 oprichtte.

Het kernbestand van de tekeningen, 500 in getal, schonk Swinkels junior een tijdje terug aan het RHCL, het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De bundel die nu in de Maastrichtse boekhandels ligt is een selectie uit deze collectie, vijftig tekeningen die een representatief beeld geven van zijn oeuvre.

Plezier

Waarom teken je? Teun Swinkels geeft in de bundel zijn antwoord: ´Natuurlijk is er allereerst een drang om te tekenen. Een unieke plek die oproept tot tekenen is steeds het begin. Het plezier ligt dan in het tekenen zelf. De hand en het oog werken samen. Ga niet te ver in het doorwerken. Afstand nemen, de tekening is af.´

Tekenen op reis geeft dan extra prikkels: een andere cultuur, een andere vormentaal. ´De eerste keer tekenen in het klassieke Japan was een buitengewone ervaring. De opbouw van de vormen is anders dan in Europa: het geborgene van het dak is het hoofdmotief.´

Zen

´De contouren vormen een eigen monumentaal verhaal. De constructie van de gebouwen, hoe alles is gemaakt, is expressief en gaat de functie te boven. Spaarzame versiering. Dit alles proberen te tekenen, brengt je dicht bij absolute rust´.

Teun Swinkels kan het eenieder aanraden: ga tekenen, het scherpt de herinnering. Tot zijn vreugde wordt tekenen en schetsen anno 2021 nog breed beoefend. Zijn tip: kijk eens bij Urbansketchers.nl, waar Nederlandse en Belgische tekenaars actief zijn.

De bundel Met Teun Swinkels op reis is voor 15 euro te koop bij boekhandels De Tribune en Dominicanen.Lees ook