Jos Houben
Buurtreporter 17 december 2019

Terugblik Kerstwandeling ‘Groene Loper’

Of ik effe vlug kaarten kon kopen voor de kerstwandeling langs de ‘Groene Loper’. Ja maar…, niks, ga vlug want die zijn zo weg. ‘Groene Loper’ en kerst kan dat wel samen? In de regen, koud naar de verkooppunten. De een was dicht, de ander vond ik niet, de ander was gesloten. Toch kon ik twee kaarten bemachtigen. Had ik wel zin daar in? Afgelopen zondag 15 december was het zover, ik wist geen tijd, want ik had niets gedaan, toen opeens iets nabij zei: We moeten gaan! Ik ging dan maar mee…

 

 

Stichting Vrijheidspark was de aanstichter ervan. Nu woon ik op een steenworp ervan af, we moesten ons haasten, met de fiets. Aangekomen kregen we een wandelkaart, uitleg en een stempel kaart voor hapjes en drankjes, en succes met het zere been. De kerstwandeling bleek een succes was het was al vlug uitverkocht. De prijs € 5,- (kinderen € 2,50). Jong, oud en vele kinderen liepen mee, met een gekleurde route. De ‘Groene Loper’ bevatte kerstbomen en – versieringen, vuurkorven, cadlebags, marshmallows, honing thee of honinghapje, lampionnen, kerststal, muziek, schapen, verhalenverteller (Jan Janssen), zang, dans, hapjes en drankjes. Dit alles binnen en buiten.

Het leuke is en was dat je soms bekenden zag, onbekenden waar je contact mee maakte, informatie links en rechts kreeg je en wat je ‘normaal’ niet zag of niet wist werd je bijgebracht. Het was ook een beetje ‘Ontdek je plekje’ maar dan in je eigen omgeving. De ‘Groene Loper, verbindt wijken/buurten die ooit door een drukke vervuilde snelweg gescheiden waren. De ‘Groene Loper’ verbindt nu en maakt contacten met anderen mogelijk. Er is (veel) meer te zien in je eigen ‘achtertuin’, er zijn verenigingen, stichtingen, goede doelen, bedrijven, instellingen, horeca die iets te bieden hebben voor ‘elk wat wils’. De Stichting Vrijheidspark, ook deze van de ‘klimmosasaurus’, zijn bezig met de realisatie van een mooi paviljoen ter plekke. Dat verdient elke steun!

De route bracht ons bij bistro On Top, de Koepelkerk, Talentino, Eetcafé De Kokerel, Eethuis Farén, Marijke Greweldinger, Trefcentrum/Happy kids, de scouting, Leger des Heils, Byeboere, Werkhuis en Avenue 2 (info Groene Loper, verhalenverteller Paul Bronzwaer en knutselen met Annelies Vossen). De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik veel niet wist én wat er allemaal huisde aan, bij en op die ‘Groene Loper’. Deze is sterk in ontwikkeling en alle buurten varen er wel mee. Het is allemaal kortbij en gemakkelijk te vinden. Ik ontwaarde een zelf een kerstengel en iemand met ‘unne trekbuugel’ die ook voor sfeer zorgde. Uit de warme Lourdeskerk klonk gospelmuziek, zat niet in het programma, maar was een welkome aanwinst. Kortom, u heeft iets gemist, zij die er waren hebben iets méér opgestoken, genoten van wat hetgeen er allemaal zich afspeelt op die ‘Groene Loper’. Misschien tot volgend jaar.

Voor een uitgebreide fotoreportage van buurtreporter George Seelen klik hier: http://www.georgemaastricht.nl/444418603Lees ook