Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 6 juli 2020

Tentoonstelling: Jo Coenen 40 jaar boegbeeld Europese architectuur

Wie nader kennis wil maken met ‘het oeuvre’ van architect Jo Coenen doet er goed aan om deel te nemen aan een rondleiding in Bureau Europa. Het in de Timmerfabriek gelegen Maastrichtse platform voor architectuur en design staat tot en met 4 oktober van dit jaar in het teken van de man die al veertig jaar, behalve in Maastricht, door heel Nederland en tal van Europese landen zijn stempel drukte op stedenbouwkundige projecten en visies. Een bezoek aan de tentoonstelling Jo Coenen, 40 Jaar Werken in Europa is overigens alleen meer dan alleen een idee krijgen van zijn werk. Ook van wereldburger Coenen met als uitvalsbasis Maastricht wordt een uitgebreid beeld geschetst.

De entree naar de tentoonstelling maakt gelijk duidelijk dat Jo Coenen niet iemand is die de afgelopen decennia op zijn handen heeft gezeten. Een tunnel die leidt naar de tentoonstellingsruimtes van Bureau Europa doet denken aan een station in de Londense tube (metro) met daarin schematisch uitvergroot alle haltes die de Engelse metropool kent. Al die aanwijzingen in de tunnel zijn evenwel carrière-tijdslijn van de in Heerlen geboren en sinds 1990 in Maastricht ‘kantoor’ houdende architect. En de inmiddels 70-jarige Coenen heeft een palmares die imposant mag worden genoemd. Werd Tom Dumoulin terecht getrakteerd op een groot onthaal na het winnen van de Giro d’Italia (2017), eerde Maastricht André Rieu met een meer dan welverdiende plaquette op ‘zijn Vrijthof’; een Jo Coenen ‘eerbetoon’ is zeker de moeite waard om over na te denken. En op Plein 1992 of elders in de door hem ontworpen wijk Ceramique is plek zat om de gewezen Rijksbouwmeester (2000 – 2004) voor eeuwig in de Maastrichtse schijnwerpers te zetten.

De komende drie maanden kan het werk en leven van  de architect en urbanist in ieder geval intensief bekeken worden in Bureau Europa. Afgelopen zaterdag (4 oktober) gaf hij zelf het startschot van een overzicht van al zijn werken in 40 jaren werken als architect en visionair en leermeester. Want behalve heel veel ontwerpen gaf en geeft Coenen heel veel les aan de nieuwe generaties. In tal van steden en landen heeft de architect die landelijk faam maakte met onder meer het eerder genoemde Ceramique, de Vesteda Toren in Eindhoven, de Openbare Bibliotheek in Amsterdam en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, een leerstoel.

De tentoonstelling geeft overigens niet alleen een inkijkje in de wereld van Jo Coenen. De verzamelde beelden, maquettes en verhalen tonen de complexiteit en rijkdom van het vak en maken inzichtelijk waarom architectuur ook wel de Moeder der Kunsten wordt genoemd.

Data 4 juli t/m 4 oktober 2020, onder vaste openingstijden

Opening alleen op uitnodiging zaterdag 4 juli;opening voor publiek zondag 5 juli, op reservering

Locatie Bureau Europa

Toegang reguliere entreeprijzen; reserveren via info@bureau-europa.nlLees ook