Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 11 maart 2021

Tegenwind voor fietsers en voetgangers; maar vooral zijwinden verrassen

Voor fietsers en voetgangers was het vandaag op verschillende plekken in de stad tegen de wind in ploeteren. Een van de meest verraderlijke plekken voor de berijders van tweewielers tijdens stormachtige dagen is altijd weer het klimmetje van de Wycker Brugstraat naar de Sint Servaasbrug. Vaak niet eens vanwege de tegenwind. Het is vooral de zijwind vanuit het Cörversplein dan wel de Oeverwal die met name fietsers uit balans brengt.

Zelfs de e-bikers werden vandaag hier en daar op de proef gesteld. Harde tegenwind van storm Evert, daar wisten de meeste fietsers wel tegen op te boksen bij de aanloop naar de Sint Servaasbrug. De windaanvallen van opzij zorgden donderdagochtend voor meer ongemak. Wat evenwel vooral opviel was dat de gemiddelde fietser niet zomaar opgeeft in de strijd tegen het derde van zeven weerelementen. Een keer extra stoempen, alle kracht uit de bovenbenen halen en uiterste concentratie in balans te blijven.

Het nadeel van de aanloop naar de Aw Brögk komt echter letterlijk van om de hoek. Ook goed op snelheid kan een windvlaag vanuit het Cörversplein of de Oeverwal iedere fietser te grazen nemen. Dat ervoer – zeker tot aan het middaguur – iedere tweewieler; ongeacht leeftijd of sekse; stormwind, meer nog rukwinden, maken geen onderscheid.

Helaas is een stormwind niet alleen een spectaculaire gebeurtenis. In het naburige Bemelen werd in een wandelgebied een al jaren in het dorp wonende Maastrichtenaar dodelijk getroffen door een omvallende boom. De komende dagen blijft het ook in de parken van Maastricht extra op te letten bij boomrijke passages. Het zijn dan vooral – voor het oog onzichtbaar – half afgebroken takken die alsnog de strijd met de zwaartekracht verliezen en naar beneden kunnen donderen.Lees ook