Geerte Courtens
Buurtreporter 15 januari 2020

’t Heegeneerke valt – alweer – in de prijzen

Koffiehuis annex Huiskamer ’t Heegeneerke is weer in de prijzen gevallen. Het Koffiehuis in De Heeg heeft de 1e prijs gewonnen bij de  Horeca Awards (www.horecaprijzen.nl). Maandag 20 januari gaan  de vrijwilligers en het  bestuur naar Aalsmeer om de trofee in ontvangst te nemen.

Huiskamer ‘ t Heegeneerke is ruim 6 jaar geleden ontstaan als een bewonersinitiatief in De Heeg. Uit een buurtonderzoek kwam naar voren dat mensen in de buurt behoefte hadden aan een laagdrempelige inloopplek, waar je een kopje koffie kunt drinken en buren kunt ontmoeten. De Huiskamer, annex koffiezaak is gevestigd in het Buurtcentrum De Boeckel.

Wijk De Heeg kampt al enkele jaren met een verslechterd imago, mede door de leegloop van het winkelcentrum. Bewoners gaven aan dat ze vooral een plek wilden waar je kunt binnenlopen en een praatje kunt maken. Door de bouw van de wijk en het weg gaan van winkels zijn er weinig ontmoetingsmogelijkheden, en eenzaamheid ligt dan snel op de loer.

Vanaf dag 1 zijn de vrijwillige gastvrouwen en gastheren het goud van het Heegeneerke. Zij staan inmiddels zes middagen per week ( en drie avonden) klaar om bewoners te ontvangen en een praatje te maken of mensen met elkaar in contact te brengen.

Mensen kunnen een kopje koffie of een lekkere ‘Latte’ drinken, een broodje eten of een kaartje leggen. Regelmatig zijn er ook themabijeenkomsten die samen met Envida en het Sociaal Team georganiseerd worden. En uiteraard is er ook 1x per maand kienen!

Sinds ruim 2 jaar is ’t Heegeneerke van een bewonersinitiatief doorontwikkeld naar een zelfstandige vrijwilligersorganisatie. Met een bestuur van 5 personen en een team van 16 vrijwilligers zit het wel goed daar in De Heeg. De prijs van Horeca Nederland kwam als een grote verrassing aldus Rob Claessen van het bestuur. Ze zijn er daarom niet minder trots op dat zoveel mensen hun waardering voor het koffiehuis hebben uitgesprokenLees ook