Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 10 februari 2019

’t Boetekentoer: Ziesjoem! tijdelijk een duo; Café Sjiek kiest voor de Vrije Brouwers

De lente horen op het mooiste plein van Nederland is heerlijk; de jeugd voor een betere toekomst zien opkomen doet deugd. Zo is er iedere week wel weer Sjiek nieuws in Maastricht te vinden. Alhoewel Jos van Herpen toch even het ‘sjoem’ op de lippen heeft gehad na een onzachte landing in eigen huis. Ziedaar, weer meer dan voldoende ingrediënten voor een editie ’t Boetekentooer.

Het mooiste geluid dat deze week van een van de Thuis in Maastricht ‘Boetekentoere’ te horen was kan worden toegeschreven aan een vrolijk fluitende vogel. Bovenin de top van een van de platanen die het Vrijthof omzomen zong het beestje op maandag 4 februari het hoogste lied. Een dag eerder liet de nieuwe stadsprins – Armand I – duizenden Maastrichtenaren weten dat we de komende weken ons moeten opmaken voor een feestelijke voorbereiding op de start van de lente. Het begin van het meteorologische voorjaar valt dit jaar exact gelijk met de officieuze start van de Mestreechter Vastelaovend. Het zal die vrijdag 1 maart voor het ‘Vrijthof’  vogeltje die en de daarop volgende dagen niet makkelijk worden het hoogste lied te zingen. Maar daarna is het plein zo lang hij wil iedere dag zijn podium. 

Trio Ziesjoem! door val Jos van Herpen deze carnaval een duo! 

Helaas geldt dat ook voor Jos van Herpen van Ziesjoem! Samen met levensgezellin Marly en Roger Steijns treedt hij normaal gesproken dezer weken meer dan regelmatig door heel Limburg op. Het trio – voortkomend uit diverse ander formatie vormen – gaat het evenwel deze carnavalseditie doen als duo. Jos van Herpen ligt door een ferme val in eigen huis flink in de lappenmand. Een scheurtje in een schouderblad en drie gebroken ribben waren de kwetsuren na een struikelpartij op de trap van van Herpen’s woning in hartje Maastricht. Maar ook het gezicht van de behalve zanger ook groot levensgenieter en Tour de France fan is door de struikelpartij in eigen huis behoorlijk gesjendeleerd. “Laat mij toch maar tevreden zijn. Ondanks de val heb ik geen hersenschudding opgelopen. Dat zie ik dan toch als een klein mirakel. Vanaf hier door ik de groeten aan al mijn fans. En hoop ik stiekem met de Vastelaovend toch een paar uurtjes van de partij te mogen zijn.”

Klein maar oprecht klimaatprotest

Duizenden middelbare scholieren hebben afgelopen donderdag aan volwassen Nederland laten zien en horen wat hun mening is over de toekomst van deze aarde. Ondanks dat hier en daar een politicus riep dat deze jeugd ‘opgestookt’ is door leerkrachten behorend tot zogenaamde ‘klimaatdrammers’ wisten ze zelf zeer goed te verwoorden dat ze toch vooral opkomen voor hun toekomst en hun aarde. Leerlingen van basisscholen werden niet betrokken bij de protesten tegen de opwarming van de aarde en demonstraties voor een groenere aarde. Twee kinderen van de Basisschool Aloysius vonden dat ook hun leeftijdscategorie een steentje moest bijdragen. Maxima en Vila zittend in groep 8 van deze school aan de Brusselsestraat hadden donderdagmiddag met protestborden post gevat voor het stadhuis van Maastricht. Op de vraag of ze aan het spijbelen waren kreeg Thuis in Maastricht het antwoord: “We hebben netjes toestemming aan onze ouders en de school gevraagd.”

Café Sjiek kiest voor De Vrije Brouwers

In bijzijn van tientallen stamgasten en goede vrienden maakten afgelopen week Robin Berben en Yvonne Schulkens van Café Sjiek een opvallende switch. Sinds deze week is Gulpener Brouwerij de hoofdleverancier van de geschonken bieren in het meest populaire en bekende eetcafé van Maastricht. Robin en Jan-Paul Rutten van de biermakers uit het stadje midden in het Heuvelland sloegen symbolisch een houten vat aan met daarin het populaire Neubourg Pilsner om de samenwerking op gepaste wijze gestalte te geven. Rutten en zijn brouwmeesters maken steeds meer naam als De Vrije Brouwers. Berben en zijn Café Sjiek succesformule staat al jaren bekend als een voorstander en liefhebber van eerlijke en pure producten. Gulpener Brouwerij past volgens hem perfect in de filosofie van zijn zaak.

Verleden jaar 400 dit jaar 600 Carnavalsvlaggen Tempeleers en Centrum Management Maastricht

Verleden jaar werd terecht met enige tam-tam de nieuwe roed-geel-greun met Tempeleers symbool gepresenteerd. Alweer een paar weken terug ging dat voor dit carnavalsseizoen een stuk minder opvallend. Tempeleers-preses Bastiaan Klomp, Avontuur-manager Carlo Maessen (van de Maastrichtse sfeerverlichting) en Paul ten Haaf van Centrum Management Maastricht deden op een vroege ochtend de eerste vlaggen in top zetten. Inmiddels kleuren maar liefst 600 vlaggen de winkelstraten van de stad. Dat zijn er 200 meer dan verleden jaar. Dan telt de carnavalsvereniging de Tempeleers niet de verkoop mee aan particulieren.

 Lees ook