Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 7 september 2019

’t Boetekentoer weer volop in bedrijf; met sjariteit zwemmen, hoogwater mode en ‘Handle with Care’

’t Boetekentoer rook in de maanden juli en augustus vooral naar kokosnootolie en andere exotische geuren;  die geven zonnecrèmes niet alleen de nodige bescherming mee maar ook het aroma van een subtropische vakantie. Met drie hittegolven in eigen contreien hoef je voor dat soort intermezzo’s in de zomermaanden geen vliegschaamte op te lopen. Nu de ochtenden weer brrrrrr worden en MVV weer iedere twee weken in De Geusselt tracht de punten in Maastricht te houden, noteren we weer braaf wekelijks allerhande issues die onder het genot van een of meer cappuccino’s vernomen worden dan wel wat Maastrichtenaren zoal bezighoudt. In deze editie leest u onder meer over Swim to Fight Cancer en MosaLira’s samenwerking met de politie om huiselijk geweld aan het licht te brengen; ook berichten we over een bijzondere samenwerking (Taskforce Fashion) tussen de modesteden Amsterdam, Arnhem en Maastricht.

Swim to Fight Cancer

De Vrijdagmarkt sloeg ze vanachter haar mooie zonnebril en getooid in een chique mantelpakje gade. Haar naam Lilette Massizo. Zondag 8 september is zij een van de honderden deelnemers aan de eerste editie van Swim to Fight Cancer. Een keur van bekende en minder bekende stadsgenoten gaat vanaf de steigers Hotel Stay Okay twee kilometer zwemmen voor het goede doel; de finish ligt bij Watersport Club Maastricht (MWC)  Voor alle informatie is het handig om hier te klikken.

Wij geven graag hier al een aantal details. Ambassadeur Boudewijn Zenden en andere Maastrichtse sportcoryfeeën trotseren net zoals Lilette Massizo de eerste herfstfrisheid helaas gespeend van de geur van wilde limoenen. Andere BM’ers die zich de afgelopen maanden sterk maakten voor een succesvolle Swim to Fight Cancer Maastricht 2019 supporteren langs de waterkant. Twee van hen zullen u zeker niet ontgaan: gouverneur Theo Bovens en volkszanger Frans Theunisz. Die laatste zal in zeker in slagen alle deelnemende Sjengen en Marieks ‘aon de geng te kriege’.

Uiteraard komt Thuis in Maastricht met een fotoreportage nog uitgebreid terug op dit evenement. De eerste editie telt gelijk 309 deelnemers ondergebracht in 45 teams. Al die sporters worden gesteund door dik 7.000 donateurs.

Basisscholen en politie samen op de bres tegen huiselijk geweld

Regelmatig aanschuivend op een van de Boetekentoere doet Bibi van der Wouw van overkoepelend schoolorgaan MosaLira. Vaak heeft zij leuke en interessante nieuwtjes van een of meer Maastrichtse basisscholen. Afgelopen week kwam ze met ‘serious business’.  Het is van alle tijden en lijkt helaas onuitroeibaar: huiselijk geweld. Dat wil evenwel niet zeggen dat ‘de maatschappij bij de pakken neer moet blijven zitten’. Scholen kunnen een belangrijke schakel zijn om kinderen die hiermee te maken hebben te helpen het bespreekbaar te maken. Dat gaat nu georganiseerd gebeuren. In Maastricht gaan het onderwijs en de politie nauw samenwerken bij het organiseren van snelle steun voor kinderen die thuis geweld meemaken. De politie geeft na geweld of andere heftige incidenten een signaal door aan school. Zo kunnen leerkrachten een kind onmiddellijk steunen.

Om het een en ander kracht bij te zetten is afgelopen week – 4 september – door verschillende partijen een convenant getekend die de nieuwe werkwijze Handle With Care’ in gang gezet. In het artikel valt onder meer te lezen dat burgermeester Annemarie Penn-te Strake een uitgesproken supporter van het initiatief is. Dat onderstreepte zij nog eens door persoonlijk aanwezig te zijn en het convenant te tekenen namens het college van B&W. Aan de pilot doen de politie en alle Maastrichtse basisscholen mee. Daarmee is Maastricht na Achtkarspelen, Wageningen en Heerlen, de vierde gemeente waar de pilot van start gaat..

Kinderen die thuis geweld meemaken, hebben vaak last van angst en stress en voelen zich alleen met hun ervaringen. Ze gaan de volgende dag gewoon naar school. Meestal weten hun leerkrachten niet dat het kind recent thuis geweld heeft meegemaakt. Daarom wordt in een aantal gemeenten een nieuwe werkwijze uitgeprobeerd: Handle with Care.

De pilot Handle with Care maakt deel uit van het actieprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van het ministerie van VWS en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De eerste resultaten in Heerlen en Wageningen zijn positief. Dit jaar zal de pilot naar een aantal andere gemeenten worden uitgebreid. Doel is om in 2020 definitieve conclusies over de nieuwe samenwerkingsvorm te trekken.
Talentvolle modemakers in Maastricht op pad al pratend en denkend over Fashion after the Flood
Het mode ‘instituut’ van Maastricht – het onvolprezen FASHIONCLASH – gaat samenwerken met de twee belangrijkste modeplatforms van Nederland. Samen met State of Fashion (Arnhem) en M-ODE (Amsterdam) gaan de drie landelijke bakermatten van ‘ontwerptalent’ via verschillende activiteiten de rol van mode tot maatschappelijke vraagstukken aftasten en onderzoeken. De komende tijd gaat het drietal zich richten op klimaatverandering en duurzame toekomstvisie. Volgens Janne Baetsen – woordvoerder voor FASHIONCLASH – wordt het project onder meer ondersteund door de Gemeente Maastricht.
De eerste activiteit heeft dit weekend al plaatsgevonden. Visionaire modemakers uit Arnhem, Amsterdam en Maastricht zijn zaterdag samen met Branko Popovic en Tim Prins van het Maastrichtse FASHIONCLASH op field trip geweest. Onder de tot nadenken stemmende noemer Fashion After the Flood ging het gezelschap met elkaar in gesprek en vooral ook op pad in het Maastrichtse. Vooraf hadden de deelnemers ook huiswerk ontvangen. Iedereen was gevraagd een ‘rugzak’ aan persoonlijke spullen meenemen. ‘Dingetjes’ die je absoluut bij je wil hebben du moment dat de zeespiegel je letterlijk tot aan de lippen staat.
Janne Baetsen zegt daarover: “De vlucht voor water is nog heel abstract. Maar blijft dat zo? En zo niet wat betekent dat voor de mens in het algemeen en de modemaker in het bijzonder?” De field trip van dit weekend ging in de loop van de uren nog een stapje verder. Welke rol speelt mode voor een individu in de context van massamigratie en noodgedwongen evacuatie. Al die gesprekken en visies over dit doemscenario werd niet op een vaste plek gehouden. Het gezelschap trok urenlang door stad en ommeland. Wellicht het mooiste moment – zeker gezien het onderwerp – was een wandeling door de ENCI-groeve. Juist die plek staat voor Maastricht en omgeving symbool als de oorsprong van dit gebied, een subtropische binnenzee. Gaat de geschiedenis zich herhalen; – krijgt Maastricht en omstreken ooit weer een zee? –  en ziet de mens van die tijd (mocht die er nog zijn) daar iets van terug in de Maastrichtse mode.
Van FASHIONCLASH is het maar een kleine stap naar Janne Baetsen in Londen; “Hier is iedereen heel erg Brexit-moe aan het worden”
Helaas zien we Janne Baetsen te weinig op de Maastrichtse terrassen. Jarenlang was ze een van de grote marketing-motoren van Maastricht. Klinkt commercieel, Baetsen deed dat met een passie voor de stad – als Geleense – waar menige oer-Sjeng nog wel iets van kan leren. Nu woont de dochter van de voormalige goalie van MVV Chrit Baetsen al weer geruime tijd in Londen. Maar Maastricht laat haar niet echt los. Ze is door haar werkzaamheden voor FASHIONCLASH nog steeds goed aan de stad gelieerd (zie het artikel hierboven). En met Janne Baetsen creëren we graag en regelmatig een digitaal boetekentoer. Het liefst met Maastricht als onderwerp. Maar in deze roerige Brexit-weken is het natuurlijk ook wel eens interessant om te weten hoe een buitenstaander dat ervaart. Ze kon daar opvallend kort over zijn. “Hoe raar het ook klinkt Londen is geen graadmeter wanneer het over de Brexit-gevoelens in het Verenigd Koninkrijk gaat. De ‘countryside’ Britten zijn – zeker op dat gebied – in niets te vergelijken met de inwoners van deze wereldstad. Londen is voor een groot deel ‘remainer’. In kleinere steden en op het platteland is de voorkeur om ‘op eigen houtje’ verder te gaan populairder. In het dagelijks leven merk je niet heel veel van al die commoties. Toch komt het onderwerp vrijwel dagelijks aan de orde. Daar ontkom je niet aan. Wel bespeur ik dat heel veel mensen helemaal klaar zijn met uitstel op uitstel op uitstel. Zo langzamerhand is de teneur ontstaan: neem in godsnaam een beslissing. Iedereen raakt stilaan heel erg Brexit-moe.

 

 

 

 

 Lees ook