Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 6 juli 2019

’t Boetekentoer: Famke Rousseau’s werk is ‘um te PUNE’ en de weidebeekjuffer verklaart Jeker schoon

Laten we maar snel beginnen. Deze editie van ’t Boetekentoer is er een van prachtige kleuren, schoon water en Maastrichtse talenten en zakelijke ambities. Van het SNS initiatief De Ruimte en de Maastricht Awards maken we de oversteek naar nieuwe bewoners van vooral ‘op de Jeker’, we hebben het over de weidebeekjuffer. Dat Famke Rousseau een kunstenares is waar Maastricht trots op kan zijn weet al menigeen; haar nieuwste werk is letterlijk ‘um te PUNE’. En als we het dan toch over kunst hebben. Een jonge gast uit Heer, Lou Beckers van BS de Vlinderboom, stuurde zijn versie van een ‘zicht op Diemen’ werk van Rembrandt op naar het Rijksmuseum. Vanaf 15 juli is zijn meesterwerkje te bewonderen tijdens de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’. En wat doet het Eijsdense pontje De Cramignon in Maastrichtse wateren.

De Ruimte gastgever voor de Maastricht Awards

Zakelijk Maastricht heeft er een nieuwe ontmoetingsruimte bij. In het Eiffelgebouw huist sinds kort het SNS De Ruimte. Ondernemende Maastrichtenaren kunnen daar terecht voor informele zakelijke gesprekken; bedrijven of instellingen die presentaties willen geven kunnen gebruik maken van het initiatief. De Ruimte manager Helma van Pelt benadrukt dat het gebouw een ontmoetingsplek voor iedereen kan zijn. “Van ontmoetings- tot – werkplek met wifi en de gelegenheid tot het nuttigen van een broodje en het drinken van een kop koffie”, zo omschrijft van Pelt plek waar de SNS-medewerker met zeer veel zelfvertrouwen van zegt: “Ik ga ervoor zorgen dat De Ruimte dé plek wordt waar mensen kunnen verbinden en elkaar inspireren.” De redactie van ’t Boetekentoer kan binnenkort ook gebruik maken van De Ruimte. Het horeca-gedeelte van deze ontmoetingsplek krijgt er zeer waarschijnlijk ook een terras bij.

De eerste presentatie in De Ruimte is inmiddels gegeven. Wethouder Economische Zaken Vivianne Heijnen gaf in dit deel van het Sphinxgebouw het startschot voor de Maastricht Awards 2019. Zonder overdrijven mag dit wel een van de meest aansprekende zakelijke evenementen van het jaar genoemd worden. Ieder jaar krijgen lokale bedrijven in tal van disciplines de gelegenheid hun bijzondere kunnen te presenteren. En ieder jaar weer wordt het publiek getrakteerd op genomineerden en uiteindelijke winnaars die vanuit en in Maastricht dagelijks wel tot zeer bijzondere prestaties komen. De wethouder en de gemeente Maastricht noemt dat excellent ondernemerschap. Wie wel eens bij de Maastricht Awards aanwezig is geweest kan beamen dat deze sjieke omschrijving volledig terecht is.

Wie is uw favoriete innovatie, unieke ondernemer van Maastricht?

Het mooie van de Maastricht Awards is dat iedereen – dat kan dit jaar tot 15 oktober via de gelijknamige website – een favoriete ondernemer kan aandragen. Handig is het dan wel rekening te houden met de award-categorieën. Dat zijn er dit jaar drie, te weten:

  1. Rabobank Made in Maastricht Award: voor het bedrijf dat met haar ideeën, ontwerpen, producten, diensten of bedrijfsconcept een visitekaartje voor de stad afgeeft.  
  2. Maastricht Student Entrepeneur Award: voor de meest ondernemende student. 
  3. Hospitality Award: voor de meest gastvrije ondernemer in de retail- en horecasector

De Maastricht Awards uitreikingen vinden dit jaar plaats op maandag 25 november. Vivianne Heijnen zei begin deze week al enorm uit te kijken naar alweer de achtste editie van dit evenement. “Maastricht heeft veel te danken aan haar ondernemers. Met deze jaarlijkse uitreiking willen we onze waardering uitspreken naar al die hardwerkende ondernemers, maar ook de vele juweeltjes van Maastrichtse bedrijven tonen aan de inwoners van onze stad”. En dat laatste mag inderdaad door zowel bedrijven en instellingen veel meer gebeuren. Al is het alleen maar om de kritische Maastrichtenaar te laten zien dat de stad veel meer is dan alleen een toeristenplek en een studentenstad

De weidebeekjuffer keurt Jeker goed als voortplantingsgebied

Goed nieuws over de Jeker. Sinds kort bivakkeert bij De Reek een heuse weidebeekjuffer-kolonie. Met zijn vlinderachtige wijze van vliegen en prachtige blauwe kleur is de de tot de libelle-familie behorende juffer een klein maar opvallend wezentje. Maar het is ook wat betreft de leefomgeving kritisch. De aanwezigheid op en boven het wateroppervlak van de Jeker is volgens stadsecoloog Peter Alblas een duidelijk teken dat wat betreft waterkwaliteit winst is geboekt. De mannetjes (zie de foto’s) die over het Jekerwater scheren hebben volgens de CNME bijna-over- natuur-alles-weter een patrouillerende taak.  Volgens kenner Jo Hermans (Vlinderstichting) is de Jeker dusdanig schoon dat de weidebeekjuffer zich in Maastricht verder gaat voortplanten.

Nieuwste Famke Rousseau schilderij is ‘um te PUNE’ 

Ondernemend en kunstzinnig Maastricht komen elkaar wel vaker tegen. In deze moderne tijden kunnen en willen ze ook vaak genoeg iets voor elkaar betekenen. Caroline Hermans-Jacobs, regelmatige gastgenoot van de redactie van ’t Boetekentoer, wist onlangs te vertellen dat de bekende Maastrichtse kunstenaar Famke Rousseau een bijzonder schilderij heeft vervaardigd. Toch in ieder geval voor het hard aan de weg werkende make-up merk PUNE waar Hermans deel van uit maakt. Het Maastrichtse cosmetica bedrijf heeft behalve een originele Maastrichtse naam ook – zeker in deze tijd – een bijzonder invalshoek wat betreft haar verkoopstrategie. Weliswaar wordt veel gebruik gemaakt van digitaal communiceren en publiciteit zoeken. De producten – die volgens kenners van een hoge kwaliteit zijn – zijn alleen te koop bij winkels en professionals die een exclusief contract met PUNE hebben. En altijd wordt vanuit marketing en pr invalshoek gezocht naar een Maastrichtse invalshoek.

Met een dergelijke bedrijfsfilosofie in gesprek met Famke Rousseau komen is het bijna een abc’tje en dat het idee van een PUNE-schilderij ter sprake komt; toch in ieder geval dat de kunstenares daarover zeer enthousiast wordt. Ze heeft de afgelopen jaren een meer dan aardige reputatie opgebouwd met Maastricht of iets Maastrichts op karakteristieke Famke Rousseau wijze gestalte te geven. Deze keer, zo was in het statige PUNE-pand op de kop van de Pieterstraat bij de Roode Brug  te zien, is dat niet anders. Het regentenhuis waar het bedrijf zetelt en typische make-up kleuren en gouden contouren staat in die kleuren centraal tussen bouwwerken die Maastricht wereldwijd faam geven. Niet vreemd dus dat bij de presentatie van het schilderij aan Thuis in Maastricht in het kantoor van PUNE louter blije gezichten waren te zien. Dat van Famke Rousseau leek nog net een tik meer geluk en blijdschap uit te stralen. “Dat zou zo maar kunnen”, zei Rousseau. “Dat heeft alles te maken met een droom die uit gaat komen. Binnenkort ga ik in een van de mooiste en geliefde straten van Maastricht, de Rechtstraat in Wyck, mijn eigen atelier openen.” Hoe dat gaat uitzien, was de laatste vraag aan de kunstenares: “Zeker weten um te pune“.

Vanaf 15 juli hangt een originele Lou Beckers van groep 7A van de Vlinderboom in het Rijksmuseum

Van Famke Rousseau naar Rembrandt van Rijn is in dit Boetekentoer dankzij de Mosa Lira Vlinderboom Lou Beckers scholier slechts een kleine stap. De jongeman uit groep 7 A van de basisschool uit Heer is behalve een vlotte leerling een meer dan gemiddeld goede tekenaar. Dusdanig goed dat een tekening van hem vanaf 15 juli in het Rijksmuseum van Amsterdam hangt. Onlangs deed hij – naar nu blijkt zeer succesvol – mee aan een door het museum uitgeschreven Rembrandt-wedstrijd.

De vrolijke en vriendelijke Lou, zo bleek donderdag tijdens de voorlaatste schooldag, zag tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum dat vanwege het Rembrandt-jaar een een tekenwedstrijd was georganiseerd. Het toeval wilde dat hij – vanwege een spreekbeurt over dé Hollandse meester uit de Gouden Eeuw – een van de tekeningen van Rembrandt’s studies van het kerkdorpje Diemen op eigen wijze had nagetekend. Tussen 1646 en 1652 liet de wereldberoemde schilder regelmatig aan zijn vrouw Saskia weten : “Ik ga vandaag naar Diemen om te tekenen”. Lou Beckers maakte zijn ‘Diemen’ thuis; om enkele maanden later te horen dat een vakkundige jury zijn interpretatie in zijn categorie goed was voor een plek in de finale. Van zijn originele werk had hij naar Amsterdam een kopie gestuurd! Om mee te doen in de finale bracht hij hoogstpersoonlijk het origineel naar het Rijks.

Jan Slangen, directeur van de Vlinderboom, kreeg op 28 juni een telefoontje van Lou Beckers. “Op typische Lou wijze liet hij op rustige toon weten dat zijn tekening als beste uit de bus was gekomen. En dan mogen we nu met zijn allen zeggen: De Rembrandt- tekening van Lou Beckers, leerling van Basisschool de Vlinderboom is vanaf 15 juli te bewonderen in het Rijksmuseum tijdens de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’.” Om te benadrukken hoe goed die originele Diemen van Lou Beckers is: ruim 8000 mensen stuurden hun kunstwerk in om mee te dingen naar een plek in het Rijksmuseum.

Lou laat donderdag in zijn klas temidden van zijn klasgenoten weten graag en veel te tekenen. Toch wil dat niet zeggen dat daarin zijn toekomst ligt. “Ik wil na de middelbare school het liefst iets technisch gaan leren”. Daar is uiteraard niks mis mee; maar toch hoopt ’t Boetekentoer dat hij de komende jaren toch ook nog wat mooie Maastrichtse taferelen op Lou Beckers wijze weet neer te zetten. 

Gespot in Maastrichtse wateren: het Eijsdense pontje De Cramignon

En tot slot. Wie heeft de afgelopen jaren nog geen gebruik gemaakt van het pontje over de Maas tussen Petit Lanaye en Eijsden; dan wel omgekeerd? De Cramignon is van het voorjaar tot en met de nazomer een geliefd vervoermiddel. Je zou denken, deze trots van Eijsden komt nooit veel verder dan Klein Ternaaien. Verleden week bleek niets minder waar te zijn. Op een mooie zomeravond werd het veer zomaar gespot in Maastrichtse wateren. Op het vaartuig de bootsman en nog drie passagiers. We zijn niet nieuwsgierig maar willen toch graag weten wat de Cramignon zo ver van huis deed. Wie het weet mag het zeggen.

 

 

 

 Lees ook