Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 3 december 2018

‘T Boetekentoer: van 15 teenager burgemeesters tot een schuimend Elfde Couplet

De afgelopen week was er een van uitersten. De rode draad – de moderne tijd in historisch Maastricht- liet zich van alle kanten zien. Een van de oudste kapsalons van Nederland – Hofleverancier Salon Craft (1889) – meldde zich bij een ochtendje digitale expertise vergaren in een klasje van de mobiele Google Digitale Werkplaats; de gloednieuwe trafo van het Vrijthof – voorzien van de modernste snufjes – begaf het vlak voor de opening. De rubriek ‘t Boetekentoer maakte overuren om overal bij te zijn.

Wat de meeste tongen losmaakte afgelopen dagen was ongetwijfeld de valse start van Magisch Maastricht op het Vrijthof. Geen stroom door een trafo die het begeef bijna letterlijk op het moment dat de kerstmarkt ‘open gaat’ zorgde voor veel stress en veel negatieve adrenaline. ‘t Boetekentoer volgde zaterdag 1 december de ontstane situatie op de voet. In een separaat artikel van deze rubriek doet Thuis in Maastricht verslag.

Oudste kapsalon digitaal geoutilleerd 

De hectische uren zonder stroom op het Vrijthof stonden in schril contrast met een relaxed begin van de week. Op een hele rustige maandagochtend parkeerde tussen stadhuis en Mosae Forum een tot schoolklasje omgetoverde touringcar. De bus maakt als Google Digitale Werkplaats een tournee door het land. Ondernemers die meer profijt uit internet en computer willen halen werden in de ‘glazen bus’ van bruikbare tips voorzien. Ook deelden ze zelf opgedane expertise. Een kapper uit Simpelveld: “Vroeger ging de telefoon voor afspraken. Dan zit je letterlijk met de handen in het haar en moet je stoppen met je werk. Al geruime tijd plannen mijn klanten zichzelf in via mijn website. Dat is echt een zegen.” Eric Craft van de gelijknamige salon aan het Onze Lieve Vrouweplein staat buiten te wachten om deel te nemen aan het volgende klasje. “Dat doen wij ook al jaren zo,” zegt de vierde generatie coiffeur van de familie die in 1889 begon Maastrichtenaren met een mooi verzorgd koppie door de stad te laten lopen.

United World College Maastricht centrum van mondiaal project jeugdburgemeesters

Donderdag 29 november kreeg burgemeester Annemarie Penn – te Strake bezoek van 15 wel heel bijzondere collega’s. In de oude raadszaal van het stadhuis vond de officiële opening plaats van het eerste Youth Mayors Parliament plaats. Met doorknippen van een lint werd door 15 teenagers vanuit de hele wereld een begin gemaakt van een project waarin zij in hun eigen stad als ‘jeugdburgemeester’ gaan werken aan vraagstukken zoals armoede, migratie, klimaatverandering, jeugdwerkloosheid of grote sociale tegenstellingen. Deze mondiale samenwerking is een initiatief van het altijd weer actie United World College Maastricht.

“Ze willen graag iets betekenen voor hun stad of voor hun wijk. Dat zien wij hier in Limburg, maar ook wereldwijd. In Maastricht geven we deze jongeren nu als youth mayor een platform om dit ideaal te kunnen verwezenlijken.” De 15 ambitieuze jongeren kregen van de burgemeester van Maastricht te horen: “De wereld heeft behoefte aan mensen die grote ideeën nieuw leven in kunnen blazen, aan jeugdburgemeesters die bereid zijn om de kar te trekken om zo problemen op te lossen. Ik wens jullie dan ook veel wijsheid en inspiratie toe. Laat de Global Goals jullie kompas zijn naar mooie toekomst.  

Veertig – voornamelijk – jongeren dagelijks in actie bij nieuw Action filiaal 

Eerder nog kreeg wethouder Vivianne Heijnen ook te maken met jongeren. In het bedrijvencentrum aan de Franciscus Romanusweg werd een nieuw filiaal van Action geopend. De moderne Winkel van Sinkel levert 40 werkplaatsen die voornamelijk door jongeren wordt ingevuld. In de pauzeruimte werd bij de opening een flink uit de kluiten gewassen taart aangesneden. In de winkelruimte liep toen al buurtbewoner Mia rond. “Eindelijk een Action op loopafstand.” “ Geweldig” zegt ze tegen wethouder Vivianne Heijnen. De twee kennen elkaar van een buurtproject. “Op mijn boodschappenbriefje staan allemaal kerstsspulletjes die hoognodig nieuw moeten worden aangeschaft.”

Brave gele hesjes protesteren voor een betere CAO

Tijdens de vrijdagmarkt kregen de bezoekers en de marktkooplui een half uurtje lang te maken met een zeer indringend en vooral schel fluit- en sireneconcert. Elders in de stad werd ook ‘genoten’ van het indringende geluid. De producenten van de herrie zijn wel gewend aan dat lawaai. Het bleek ambulancepersoneel te zijn dat met een protestmars door de straten van hartje Maastricht liep. Deze beroepsgroep die altijd – zo stond ook op een van de spandoeken te lezen – altijd voor ons klaar staat is niet te spreken over de CAO-onderhandelingen. Dus is het tijd voor actie. In tegenstelling tot ander gele hesjes die het wereldnieuws haalden beperkten deze brave broeders zich tot veel lawaai en en ludieke leuzen om aandacht te vragen voor hun eisen.

Het Elfde Couplet in een glas 

Deze Boetekentoer editie eindigt met het Elfde Couplet. Maastrichtenaren met historisch besef dan wel kennis weet dan gelijk waar het over gaat. Het Nederland volkslied (1572!) telt 15 coupletten. Het protestlied stamt uit de tijden van de 80-jarige oorlog. In het lied is Maastricht de enige Nederlandse stad die wordt bezongen. Voor het recent geopende Dormio Resort aan de Dousberg een goede reden om – in samenwerking met de Gulpener Bierbrouwerij – een straf bier (7,5 procent) te brouwen met de naam het Elfde Couplet. Het bier is te drinken en te bestellen in een van de horeca-lokalen aan het centrale plein van het luxe vakantiedorp. Hoe dat plein heet? Het Wilhelmus!Lees ook