’t Amies Winkelke leeft voort in Amby

op 22 februari 2017 door Jenneke van Genechten TIM-verslaggever

In oktober afgelopen jaar gebeurde er veel in Amby. Na een aantal maanden radiostilte in ’t Amies Winkelke door het ziekbed van eigenaresse Jeannine Beekmans, stond er ineens een frisse kerel achter de toonbank. Amby was nieuwsgierig en verbaasd. Was hij het neefje dat uithielp totdat Jeannine beter was? Nee hoor, hij was Bas Gärtener (27), de nieuwe eigenaar van de zaak. Maar bij de grote opening van die nieuwe zaak wist nog niemand dat Jeannine slechts tien dagen later onverwachts zou overlijden…

In 2005 opende Jeannine Beekmans haar tabakszaak ’t Amies Winkelke aan de Ambyerstraat-Noord. Bas Gärtener was toen een nog amper opgedroogde peuter. Getogen in Limmel, verhuisde hij in 2006 met zijn ouders naar Amby. Jaren later opende hij in Limmel een zaak met feestartikelen waarbij hij ook ballondecoraties verzorgde voor partijen: Bas 4 BaS Events. Hij kreeg dezelfde leverancier als de eigenaresse van ’t Amies Winkelke uit Amby, en dat was het begin van het contact tussen Bas en Jeannine.

Kelder vol kaarten

“Begin 2016 voelde ik dat mijn zaak uit z’n voegen groeide, maar in Limmel was te weinig aanloop van klanten. Dus toen ik van de leverancier in maart hoorde dat ’t Amies Winkelke al drie maanden gesloten was omdat Jeannine ziek was, belde ik haar,” vertelt Bas. “Ze had een auto-immuunziekte en nierproblemen waardoor ze de boel niet meer kon runnen. Ik zag er wel potentie in.” Hij moest het opnemen tegen zes andere geïnteresseerden, maar was de enige die akkoord ging met het overnemen van niet alleen de zaak, maar ook de complete inventaris. “Ik heb nu ruim twintig molens met kaarten in de kelder staan,” zegt hij lachend. Na een aantal fijne gesprekken tekenden beide in september het akkoord en per oktober was Bas de trotse eigenaar van de geliefde tabakszaak in Amby.

 

Slecht nieuws

Groot feest in de wijk, want de oude vertrouwde zaak ging weer open! Wel onder de nieuwe naam Bas 4 BaS Events en met een compleet nieuwe look, maar de ziel van de winkel was er nog steeds. “Jeannine hielp me enorm met de overname, ze kwam ook kijken op de dag dat ik opende,” vertelt Bas. “Ik weet nog dat ik haar tien dagen later een appje stuurde met een vraag over de post. Ze zei dat ze me de dag erna zou bellen. Toen ik een dag later mijn telefoon opnam, was het niet Jeannine aan de andere kant van de lijn, maar haar schoonzus. Ze had slecht nieuws…”

 

Huilende klanten

De sterfte van Jeannine Beekmans op 27 oktober was voor iedereen onverwachts. “Niemand dacht dat ze aan die ziekte zou sterven. Ik was zelf ook in shock. In de winkel richtte ik een altaartje in en in overleg met de familie zette ik een berichtje op Facebook. Binnen twee weken hadden ruim driehonderd bezoekers iets in het condoleanceboekje geschreven dat ik bij het altaartje had gelegd. Mensen stonden hier huilend aan de balie; Jeannine was ontzettend geliefd. Met haar broer heb ik het er weleens over gehad of ze wellicht heeft gewacht met sterven totdat ze zeker wist dat haar winkel – haar kindje – in goede handen was. Dat zou best kunnen.”

 

Klant Erwin aan het woord

Bas zette de lijn van Jeannine door bij Bas 4 BaS Events en breidde de zaak uit met feestartikelen, ballondecoraties en een onder meer Maastrichtse selectie aan speciaalbieren en –wijnen. Erwin Bastiaens (35) uit Amby loopt geregeld binnen en is ontzettend blij dat de winkel weer geopend is. “Twee, drie jaar geleden hadden we hier in de straat de Mitra Slijterij, maar sinds die sloot was er geen mogelijkheid meer in Amby om voor feestelijkheden een leuk flesje wijn uit te zoeken. Bas heeft dat teruggebracht in Amby, en ook nog met typisch Maastrichtse specialiteiten.” Erwin vindt dat de nieuwe eigenaar van ’t Amies Winkelke het zeer goed heeft gedaan. “De winkel ziet er nu aantrekkelijker uit, vind ik.”

 

Amby reageert positief

Bas werd ontzettend hartelijk ontvangen nadat hij de winkel overnam. “Ik woon al tien jaar in Amby en ken de mensen hier toch wel als een tikkie chauvinistisch. Maastrichtenaren in het algemeen natuurlijk, maar hier in Amby zijn ze echt pro hun eigen wijk!” zegt Bas lachend. “Ik had dan ook stiekem niet verwacht dat iedereen zo hartelijk zou zijn. Nadat Jeannine overleed kreeg ik van alle kanten bloemen en kaartjes, ook van mensen die ik niet kende. Ik moest immers zonder verdere overdracht ineens die zaak runnen. Ik ben ontzettend dankbaar voor die reactie uit de wijk.”