Hans Moleman
TIM-verslaggever 27 juni 2020

Swinkels schetst dierbaar Maastricht

Tekenen is voor Teun Swinkels ‘een ontspanning, een herinneringsmachine’. Zijn schetsen van een dierbaar Maastricht zijn gebundeld in een mooi boekje dat werd gepresenteerd bij Architecten aan de Maas, het bureau waarvan Swinkels een der grondleggers was.

Op 25 juni werd bij Architecten aan de Maas in Maastricht het eerste exemplaar uitgereikt van de gedrukte versie van het boekje ’Teun Swinkels tekent Maastricht’. Eerder was het al als E-boek verschenen. De uitgave is een coproductie van TOPOS en Architecten aan de Maas. Roland van Bussel, directielid van Architecten aan de Maas, overhandigde het eerste exemplaar aan de maker Teun Swinkels.

“Tekenen in de vorm van reisschetsen en snelle schetsen is voor mij een ontspanning, sommigen zeggen een passie”, schrijft Swinkels ter inleiding.

Inspiratie

De veteraan-architect pleit voor het tekenen als een belangrijke natuurlijke vaardigheid, ook voor jonge vormgevers en architecten. “Iedereen kan tekenen: begin te noteren wat je aantreft in een schetsboekje, thuis, op reis, bij het werk. Dateer je indrukken, maak een reeks en je inspiratie groeit”.

“Zoek je eigen vorm en materiaal, geen twee tekenaars tekenen hetzelfde. Als je over jaren je tekeningen bekijkt, dan weet je wat je toen deed, voelde en bezielde, een herinneringsmachine, een schat van belevenissen”.

Quiz

TOPOS Architectuurcentrum Maastricht organiseerde hartje coronatijd, in april, een quiz over de schetsen van Swinkels. In totaal werden 21 schetsen geplaatst op de website www.toposmaastricht.com. De positieve reacties hierop leidde ertoe dat in samenwerking met Architecten aan de Maas werd besloten de serie schetsen aan een breder publiek ter beschikking te stellen.

Swinkels’ tekeningen geven een beeld van Maastricht van de afgelopen jaren, met zowel bekende historische panden en locaties als nieuwe doorkijkjes. Zo schetste hij de kermis op het Vrijthof en het abrupt eindigende brugdeel in het Frontenpark.

Bijzonder

De schetsen illustreren “een architectonische kijk op de werkelijkheid waarbij volume, massa, geleding, compositie en opvallende details van de objecten de constituerende elementen vormen. In dit opzicht voegen ze – naast foto’s, films, schilderijen, boeken, verhalen en gedichten – een bijzondere kijk op Maastricht toe”, schrijft Nico Nelissen, de voorzitter van TOPOS, in zijn voorwoord van het boekje. “Ze getuigen van een gevoelig oog voor dierbare plekken en gebouwen in Maastricht.”

Teun Swinkels deed bouwkunde in Delft, waar hij in 1960 afstudeerde. “Als architect heb ik steeds met plezier en trots gewerkt binnen het architectenbureau dat nu ‘Architecten aan de Maas’ heet. De veranderingen in het architectenberoep gedurende de lange tijd dat het bureau bestaat zijn groot, maar er is een constante: het streven naar een hoge kwaliteit in functionaliteit en beleving.”

Lange adem

Het bureau werd in 1928 opgericht, nu 92 jaar geleden. Het werkte en werkt veel voor de gezondheidszorg, ouderenzorg en onderwijs, projecten van lange adem die inbreng van velen vergen.

Architecten aan de Maas heeft twee vestigingen, in Maastricht en in Rotterdam. Het bedrijf wordt tegenwoordig geleid door Han Westelaken, Sylvie Smeets, Roland van Bussel en Jan de Jong. Projecten worden volledig van begin tot eind uitgewerkt: naast architecten, coördinatoren, tekenaars, BIM managers en bouwkundigen zijn er ook bestekschrijvers, calculatoren en opzichters werkzaam.Lees ook