Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 9 september 2019

Swim to Fight Cancer Maastricht in beeld; eerste editie gelijk goed voor ruim 180.000 euro

Helaas vond Dagblad De Limburger geen ruimte om verslag te doen van de eerste Maastrichtse Swim to Fight Cancer editie. De ruim 300 deelnemers aan dit evenement zwommen zondag, gesteund door donateurs, voor inmiddels meer dan 182.000 euro aan geld bij elkaar. En dat in twee uurtjes tijd! Daar mag wel wat aandacht aan gegeven worden. Behalve financiële steun is het landelijke evenement ook een mentale steun in de rug voor mensen die lijden aan kanker en aan hen die door deze ziekte een familielid of vriend hebben verloren. Thuis in Maastricht pakt uit met een dikke 130 foto’s om deze eerste Swim to Fight Cancer Maastricht in beeld te brengen.

Het enthousiasme ondanks het mindere weer is zondagochtend groot. Bij Hostel Stay Okay aan de Maasboulevard zijn honderden mensen bij elkaar gekomen. Rond het middaguur gaan ze achter elkaar de Maas in. Doel: meedoen aan Swim to Fight Cancer. Door één (witte badmuts) of twee (blauwe badmuts) kilometer te zwemmen en daar ook nog eens voor te betalen – dan wel anderen te laten sponsoren – zamelen ze geld in voor onderzoek naar de nog steeds een van de grootste dodelijke ziektes waar de mens mee te maken kan krijgen: kanker. Een aantal uren na het evenement weet de organisatie met heel veel trots te melden dat zondag 180.769 euro bij elkaar is gezwommen. Dat bedrag houdt evenwel niet lang stand. Woordvoerder Caroline Berghmans zegt maandagochtend: “Dat bedrag is inmiddels gestegen naar 181.521 euro. En graag wil ik nog even kwijt dat mensen nog tot 29 september kunnen doneren”. Waarvan akte.

Om alle details over Swim to Fight Cancer te weten te komen en hoe u ook een bijdrage kunt leveren: klik op deze link.

Ga voor ruim 130 foto’s van het evenement Swim to Fight Cancer naar de fotocarrousel 

 

Voor een eerste keer bleek niet alleen het aantal deelnemers bemoedigend. De organisatie zat redelijk strak in elkaar en er kwam volop publiek op af. Natuurlijk heel veel familie en vrienden, maar ook heel veel ‘neutrale’ toeschouwers waren zondag langs de Maas te vinden. Toch dient ook een minpuntje te worden genoteerd.  De twee kilometer zwemmers moesten voorbij de finish naar een keerpunt. Terugkomend kwamen ze rondom de finish waar ze nog een keer voorbij moesten in het gedrang met de nog opkomende zwemmers. Dat leidde, zeker in het eerste deel, zo nu en dan tot ‘close encounters’.

Verder was het vooral een gezellige en sportieve vroege zondagmiddag. Swim to Fight Cancer ontpopte zich – zeker ook bij de deelnemers – tot een mooi feest. En het enthousiasme bleef ook na afloop groot. Wat wellicht het mooiste was aan dit evenement: een prachtige mix aan deelnemers. Jong, oud;  van strakke lijven tot body’s met veel drijfvermogen; bekende en minder bekende Maastrichtenaren. Boudewijn Zenden, ambassadeur van Swim to Fight Cancer, bedankte na afloop alle deelnemers en zei te hopen dat dit soort evenementen iedere keer weer zo veel geld ophalen dat ooit de ziekte kanker door heel veel onderzoek onder de knie gekregen wordt. 

 Lees ook