Frederique Pronk
TIM-verslaggever 25 maart 2021

Succesvolle opschoonacties in Maastricht

Zaterdag 20 maart was het landelijke opschoondag. In Maastricht waren er daarom diverse opschoonacties. Ook Stichting Buurtnetwerk “Like de Heeg” deed een oproep aan zijn wijkbewoners. Ze startten en eindigden hun opruimrondje vanuit ’t Heegeneerke. Tien personen, voornamelijk uit de wijk, staken de handen uit de mouwen. Een medewerker van Trajekt en een student van Zuyd Hogeschool Heerlen namen ook deel. Met de materialen verkregen van CNME Maastricht en regio vulden ze ruim tien grote zakken met afval. Aan het einde werden ze verrast met een heerlijke lunch, verzorgd door Rob Claessens van ‘t Heegeneerke.

In De Heeg valt er genoeg op te ruimen

Een moeder met haar zoontje en dochtertje liepen vandaag ook mee. Ze vonden het heel leuk om te doen. Ze vonden veel blikjes, glas en gevulde hondenpoepzakjes. Dochter Lynn vertelt voluit dat opschonen daarom belangrijk is: “Het is tenslotte onze toekomst”. Deze kinderen krijgen binnen hun opvoeding het belang van opruimen al heel vroeg mee. “Ook op onze school Kindcentrum Ziezo besteden ze veel aandacht aan duurzaamheid”, zegt het zoontje Youri. “Ik heb zelf laatst een fruitboom mogen planten vóór onze school. We mogen ook meehelpen bij het vergroenen van het schoolplein.”

Samen met je hond afval rapen

Afval opruimen kun je al wandelend doen (Plandelen) of je kiest voor een meer sportieve variant (Plogging) zoals hardlopen. Bij de opruimacties van Like de Heeg en Stayokay kozen ze voor Plandelen. Ze gebruikten een grijpstok voor het oprapen van afval, waardoor opruimen voor jong en oud te doen was. Tegenwoordig kun je ook samen met je hond gaan opruimen. Er zijn zelfs hondenscholen die in drie lessen een hond trainen om plastic voor het baasje op te rapen.

Doe mee met de paasopruimactie en win een leuke prijs

In het centrum organiseerde Stayokay een opruimactie. Tessa Props vertelt hoe het bij hun is gegaan: “Je kon deze dag bij ons materialen lenen die wij hebben ontvangen van #PickitUp. Zo kon je met je gezin of in een klein gezelschap een opruimrondje doen. We hadden gehoopt op 40 deelnemers, maar uiteindelijk waren het er maar zeven. Toch was het geslaagd. Er zijn een aantal zakken gevuld en de mensen die meededen waren enthousiast. Voor de actie Schone Maas, overigens niet door ons georganiseerd, zijn wij een afhaalpunt voor materialen. Met Pasen, op zondag 4 april gaan we vanuit Stayokay weer een leuke opruimactiviteit organiseren. Het concept is hetzelfde maar om de dag toch een paas-tintje te geven, heeft onze locatie een paasverrassing verstopt. Zo kun je een leuke prijs winnen!” Als je mee wilt doen, kun je je aanmelden via de website van Stayokay of je kunt contact opnemen met Tessa Props via t.props@stayokay.com.

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.

 

 Lees ook