Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 17 maart 2020

Crew against corona: studenten zetten zich belangeloos in

Het is een veelgehoorde aanmoediging tijdens de coronacrisis: ‘zorg goed voor elkaar’. En dat is precies wat de studenten van Crew Against Corona willen doen. Zij zetten zich de komende tijd belangeloos in om met name de kwetsbare groepen te helpen in deze moeilijke periode, op allerlei gebieden.

Het initiatief voor Crew Against Corona is afkomstig van drie studenten geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Jip Bremer, Floor van Dommelen en Pleun Bos realiseren zich dat door de sluiting van alle onderwijsinstellingen voor zeker de komende drie weken in Nederland, zij over nogal wat vrije tijd gaan beschikken. Die tijd willen zij spenderen aan het helpen van de mensen die in de moeilijkheden komen door de coronacrisis. Dat kan op allerlei manieren. Van boodschappen doen tot de hond uitlaten en van kleine klusjes in huis tot zelfs het opvangen van kinderen; het zijn allerlei mogelijkheden waarvoor de studenten kunnen worden ingeschakeld. De drie dames hebben inmiddels al behoorlijk wat steun uit hun eigen hoek: al vijftig andere studenten hebben toegezegd zich ook beschikbaar te stellen voor dergelijke hulp van met name de ouderen en lichamelijk zwakken.

Het idee

Het opzetten van Crew Against Corona in Maastricht is geen origineel idee. In Den Bosch is er al een dergelijke groep actief. Bos: “We hebben contact gehad met de mensen in Den Bosch en gevraagd of we hun afbeelding en werkwijze mochten overnemen. Dat mocht. Vervolgens hebben we binnen één avond vijftig studenten gestrikt om mee te doen. Dankzij ons grote netwerk aan studenten ging dat rap. Nu zoeken we nog mensen die geholpen willen worden.” Want erachter komen wie hulpbehoevend is en Crew Against Corona onder de aandacht te brengen van de mensen zijn momenteel de grootste uitdagingen. “Waarschijnlijk zullen we de eerste dagen niet veel hulpvragen binnenkrijgen. Het voelt toch een beetje alsof we uit het niets een onderneming hebben opgezet. We willen daarom die eerste dagen even de tijd nemen om wat protocollen uit te schrijven.” De studenten moeten namelijk nog wat brainstormen over de werkwijzes, want niet alles is vanzelfsprekend. “We willen graag boodschappen doen voor mensen die dat niet kunnen. Maar qua betalen is dat lastig. Winkels nemen liever geen cash aan vanwege corona en je geeft natuurlijk niet zomaar een vreemde je pinpas met code mee. Hoe we dat soort dingen gaan aanpakken, denken we nog even over na.” Maar ook het sociale aspect is een vorm van hulp van Crew Against Corona. “Mensen wordt geadviseerd niet op bezoek te gaan bij familie. Dat kan nogal wat eenzaamheid tot gevolg hebben. Wellicht kunnen wij ouderen leren FaceTimen met hun familie.”

De hulpdiensten helpen

Dat Bos onderdeel is van het drietal dat dit initiatief handen en voeten geeft, is misschien geen toeval. Haar broer testte positief op het coronavirus. “Dan komt het wel heel dichtbij. Hij zit nu thuis in quarantaine en verveelt zich rot. Inmiddels heeft hij bijna geen symptomen meer.” Overigens blijft het aanbod van hulp niet beperkt tot de zwakkeren in de samenleving. Ook de hulpdiensten zijn gewezen op de diensten van de studenten. “We hebben gevraagd of we iets kunnen betekenen voor de mensen van de politie, ambulance en brandweer. Op hun kinderen passen is bijvoorbeeld een optie. De vraag is echter of mensen daarvoor openstaan. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook helpen met administratief of callcenterwerk.” Bos hoopt met haar partners via studentenverenigingen snel Crew Against Corona uit te rollen tot een landelijke keten van hulp de komende weken.

Inwoners van Maastricht die tijdens de coronacrisis wel wat hulp kunnen gebruiken, kunnen zich melden via de mail (crewagainstcorona@gmail.com) en per telefoon via de nummers 06-27348029, 06-23458068 en 06-47587905.

 

 Lees ook