Studenten musiceren voor senioren

op 21 februari 2018 door Meyke Houben

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) gaf 16 februari een concert in het Theater aan het Vrijthof. Maar daar bleef het niet bij. Match Maastricht, die de maatschappelijke betrokkenheid van studenten wil vergroten, regelde bij Zorgcentrum Scharwyerveld een lunch voor de 86 muzikale studenten. Als dank verzorgden zij een mini-optreden voor de bewoners.

De lobby van zorgcentrum Scharwyerveld staat nog helemaal in het teken van carnaval: overal versiering in de kleuren rood, geel en groen. Vandaag klinkt er echter geen Beppie Kraft of Frans Theunisz, maar Mozart, Ravel en Rachmaninov. De ruimte is gevuld met studenten, die aan lange tafels hebben geluncht. Langzaam voegen steeds meer bewoners zich bij hen. Aan de tafels ontstaan geanimeerde gesprekken, onderbroken door de optredens van enkele kleinere ensembles uit het NSO. “We geven vaker dergelijke lunchconcertjes”, vertelt bestuursvoorzitter van het NSO Julia Dhert. “De reacties zijn altijd positief: bezoekers vinden het leuk dat studenten dit doen.”

Auditie

Om lid te kunnen worden van het Nederlands Studenten Orkest (NSO), moeten de studenten auditie doen. Dit jaar zijn 86 studenten toegelaten tot het orkest. Zij  zetten hun studie de maand februari opzij om met het NSO te kunnen optreden. Een tournee door Nederland voert het orkest onder meer naar Rotterdam, Groningen, Nijmegen en Enschede. Het laatste optreden in eigen land is in het Amsterdamse Concertgebouw. Daarna gaat het NSO nog naar Oostenrijk en Slovenië, waar op 24 februari in Ljubljana het slotconcert plaatsvindt.

“Andere jaren hadden we ook altijd studenten van de UM in ons midden, maar dit jaar niet”, zegt Julia. Puur toeval, denkt de bestuursvoorzitter, het hangt er ook maar net vanaf wie auditie doet. Toch is er wel nog ‘Limburgse’ inbreng in het NSO dankzij Danielle Ploumen (hoorn) uit Margraten, Oda Nuij (klarinet) uit Ospeldijk en Sander Rooijakkers (althobo) uit Haelen.

Maestro

Voor mevrouw Bastiaens maakt het niet uit wie er op het podium staat. Zij heeft zich op de eerste rij geïnstalleerd en geniet van de muziek. “Vooral de stukken met viool vind ik mooi, dat instrument heeft zo’n heerlijk geluid.” Maar eigenlijk kan bijna alle muziek haar goedkeuring wegdragen. “Zodra ik opsta, zet ik de radio aan. En ik heb genoten van het programma Maestro op tv. Alleen André Hazes, dat is niet aan mij besteed.”

Van mevrouw Bastiaens mag er best vaker een optreden worden georganiseerd in het verzorgingshuis, maar niet alle bewoners denken er zo over, weet ze. “We hebben wel eens een uitvoering van kinderen die muziekles hebben bij Kumulus. Dat is ook prachtig.” Als een nieuw ensemble het podium beklimt, luistert mevrouw Bastiaens aandachtig naar het vierde deel van het klarinetkwintet van Mozart. “Mooi, heel mooi.” Maar nu moet ze naar haar man, die op de gesloten afdeling van Scharwyerveld zit. “Ik heb nooit zelf een instrument bespeeld, mijn man wel. Hij speelde saxofoon en klarinet bij de harmonie. Totdat zijn broer op jonge leeftijd overleed. Daarna heeft hij zijn instrumenten nooit meer aangeraakt.”

#studentenstad