Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 5 november 2019

Studenten halen spikeball naar Maastricht

U bent er wellicht al eens getuige van geweest wanneer u een wandeling door het stadspark maakte; de sport spikeball wordt hier zo nu en dan wel eens gespeeld door een groep studenten. De discipline, een kruising tussen volleybal en squash, heeft zijn weg naar Nederland gevonden en nu is er zelfs een studentensportvereniging op poten gezet om spikeball ook in clubverband te kunnen uitoefenen.

Erg ingewikkeld is spikeball, ook wel roundnet genoemd, niet. Toch zijn vele mensen nog onbekend met het spel dat in opkomst is in Nederland. De bedoeling is als volgt: er staan twee teams van twee personen om een rond net heen en die moeten proberen punten bij elkaar te scoren. Dat moeten zij doen door een balletje, zo groot als een koffiekopje, op het net te slaan in de hoop dat het speelobject vervolgens niet meer onder controle te krijgen is door het andere team. De bal mag onder teamleden maximaal drie keer, net als bij volleybal, worden rondgespeeld, alvorens deze op het net geslagen dient te worden. Dat mag met allerlei lichaamsdelen. Met de hand is de beste optie, omdat je daar de meeste controle over hebt. Maar komt de bal via de borst, het hoofd of het achterwerk van een speler op het net, is dat ook toegestaan. “Je gebruikt je hele lichaam als racket”, legt Liza Ovsyanko uit, die het spel veelvuldig in bijvoorbeeld het park of op de Griend speelt. Punten worden dus gescoord als de tegenstander nadat de bal het net heeft geraakt deze niet meer hoog kan houden (en dus op de grond valt), maar ook als de opponent de bal tegen de stang van het net slaat of als deze na een eerste verkeerde service ook de tweede keer niet goed serveert.

Studentensportvereniging

De animo voor het spelen van de sport was dit jaar onder studenten groot genoeg dat er een studentensportvereniging voor kon worden opgericht. Liza Ovsyanko, die een master rechten volgt aan de Universiteit, is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de oprichting. “Ik heb de sport leren kennen via een huisgenoot van mijn vriend. Die had een speelset van spikeball gekregen voor kerst. Ik ben toen een keer meegegaan om het te spelen en de zin om het te doen was er steeds vaker. En dat sloeg ook over op andere studenten. En toen ontstond het idee om een vereniging ervoor op te richten. We zijn toen naar UM Sport gegaan en daar waren ze direct enthousiast.” Uiteindelijk kreeg de studentensportvereniging de naam Cactus Maastricht mee. “We zitten nog redelijk in de opstartende fase, maar iedereen die ons het ziet doen, is enorm enthousiast.” Naast enkele ongeplande spikeball-sessies in het park, of waar de studenten dit ook maar willen doen, komen de leden van Cactus Maastricht sowieso elke donderdagavond op de Geusselt-velden samen om te spelen.

Laagdrempelig

Volgens Liza vinden velen de sport zo leuk omdat ‘ie heel laagdrempelig is. “Het enige wat we nodig hebben is een net en we kunnen spelen. Of we nu op gras, zand of tegels staan. Je kunt bij wijze van spreken de tafels op kantoor aan de kant schuiven en beginnen.” Goede coördinatie is volgens Liza wel nodig. “Je moet snel kunnen handelen en dynamisch zijn. Spikeball is iedere keer anders. Soms doe je dingen waarvan je niet wist dat je het kon en scoor je een punt.” Cactus Maastricht is de eerste studentensportvereniging van Nederland die Spikeball aanbiedt. Wel zijn er ook ‘normale’ verenigingen die de sport uitoefenen. In september was er zelfs het NK Spikeball in Scheveningen, waarbij Liza en haar clubgenoten uiteraard niet ontbraken.Lees ook