Hans Moleman
TIM-verslaggever 6 juli 2019

Studenten dromen van intieme hangplekken op Vaeshartelt

Hoe kan Buitenplaats Vaeshartelt, parel van de Maastrichts/Meerssense landgoederenzone, nog aantrekkelijker worden? Studenten van iArts, de creatieve opleiding van Hogeschool Zuyd, wierpen zich erop.

Een hangmattenbos, paspoorten met verhalen over bijzondere bomen, een picknickmand met ingredientenwandeling en een hartentuin met rustgevende lavendel- of brandnetelthee: zie daar de vier ideeen die begin juli door de studenten werden gepresenteerd, in de zomerse zon op Vaeshartelt.

Intiem

Zeventien studenten van iArts bogen zich de afgelopen maanden over de vraag hoe het historische buitengoed met zijn uitgestrekte tuin, bos en waterpartijen nieuwe intieme attractie kan krijgen.

‘Wat zou jullie aantrekken’, was de vraag die de merendeels internationale studenten -de zeventien komen uit een tiental verschillende landen- kregen voorgelegd. En zo werden, na weken van rondlopen in de natuur en de sfeer van Vaeshartelt proeven, een viertal ideeen ontwikkeld rond het thema ‘The Fruit of the Land’.

Rust

De studenten werden begeleid door landschapsontwerpster Sandra van den Beuken en beeldend kunstenaar Stefan Cools, allebei gastdocenten bij iArts. De twee zijn al geruime tijd betrokken bij Vaeshartelt, waar zij in 2018 met stichting The Butterfly House een vlindertuin hebben ontwikkeld.

‘We missen een plek waar we fijn kunnen hangen, waar je in alle rust in de natuur bij elkaar kunnen zitten. Een soort familiegevoel, zonder iets te moeten’, zo vat Cools de respons van de studenten samen.

Enthousiast

‘Het mooie is dat de studenten ieder hun eigen cultuur en achtergrond meebrachten’, zegt Cools. ‘Met dit project willen we onderzoeken hoe je de omgeving van Vaeshartelt kunt benutten op een manier die eerbied toont voor de natuur en tegelijk goed is voor zowel de gasten als de natuur’.

De voorstellen zijn  enthousiast ontvangen door directeur Paul Janmaat van Buitenplaats Vaeshartelt. Na de zomer wordt verder bekeken welke ideeen in de praktijk kunnen worden uitgevoerd.

Jachtslot

Vaeshartelt heeft een lange en rijke geschiedenis. In 1841 kocht de Maastrichtse aardewerkindustrieel Petrus Regout het 118 hectare grote landgoed voor koning Willem II als jachtslot.

In 1863 maakte Regout er zelf zijn vaste verblijfplaats van. Hij verbouwde het kasteel tot een waar maison de plaisance met daktuinen, serres en overdadig gedecoreerde salons. Ook liet hij een Engelse landschapstuin aanleggen met gazons, bloemperken, exotische bomen, vijvers, fonteinen en prieeltjes.

Park

Het landschapspark in Engelse stijl is tot op de dag van vandaag intact. Het biedt mooie open ruimtes, doorkijkjes, eeuwenoude bomenlanen en waterpartijen, plus een bijenpaviljoen, fruitgaarden, een theekoepel en diverse tuinen.

Uit alle windstreken werden in de 18e eeuw exotische bomen aangevoerd naar Vaeshartelt: sequoia’s uit Californië, magnolia’s en tulpenbomen, Italiaanse populieren, treurbeuken, paardenkastanjes en bijzondere sparren en dennenbomen. Anno 2019 vormen die majestueuze bomen nog steeds een schitterende entourage.

Verpozing

De natuur rond Vaeshartelt leent zich bij uitstek voor wandelen en verpozing, met mooie plekken om even te zitten en te genieten.

Het park rond Buitenplaats Vaeshartelt is altijd open. Je kunt wandelen, joggen, jeu-de-boules spelen, picknicken of hutten bouwen op de natuurspeelplaats. Er zijn diverse picknicktafels, en ook viervoeters zijn (aangelijnd) welkom. De Buitenplaats zelf heeft een restaurant, met brasserie, bar en terras.

Meer weten?

www.vaeshartelt.nl

www.iartsmaastricht.com

www.Thebutterflyhouse.nl

 Lees ook