Hans Moleman
TIM-verslaggever 4 mei 2021

Struikelsteentjes Scharnerweg glanzen weer

De vierde en de vijfde mei, Dodenherdenking gevolgd door Bevrijdingsdag, denk je eerder aan die struikelsteentjes in de buurt. Aan de Scharnerweg maakten enkele buurtbewoners de plaquettes voor de in Auschwitz vermoorde familie Butterteig schoon.

Maastricht telt tientallen struikelsteentjes, kleine koperen plaatjes die tussen de straatstenen zijn gelegd ter herdenking aan stadsgenoten die in de Tweede Wereledoorlog door de nazi-bezetters werden weggevoerd en vermoord

Zo liggen er in Scharn, voor de deur van de Scharnerweg 57, het huis naast het Westlands Bloemenhuis, de steentjes voor Nachman Butterteig, zijn vrouw Frimet en Josef, hun zoontje van pas zeven jaar oud.

De drie Maastrichtenaren werden bijna tachtig jaar geleden opgepakt en afgevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz, waar ze eind februari 1943 werden vermoord.  Oudste zoon Jaques overleefde als enige: hij was destijds een jonge twintiger die elders in Zuid-Limburg was ondergedoken.

De Butterteigs, die in de textiel zaten, kwamen oorspronkelijk uit het Poolse Krakau. In de jaren dertig verhuisden ze eerst naar Essen en vervolgens naar Lille. Toen ze daar geen verblijfsvergunning kregen trokken ze rond 1937 naar Maastricht.

Nachman Butterteig
Geboren 25 januari 1889
Vermoord in Auschwitz
26 februari 1943

Frimet Butterteig – Klotz
Geboren 30 december 1899
Vermoord in Auschwitz
26 februari 1943

Josef Butterteig
Geboren 17 juli 1935
Vermoord in Auschwitz
26 februari 1943

meer lezen: https://www.struikelsteentjes-maastricht.nl/butterteig#lb62018/videos-en-meer-informatieLees ook