Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 14 januari 2020

Stichting Video Power helpt filmmakers op weg met hun project

De stichting Video Power, met haar kantoor aan de Batterijstraat, begeleidt filmmakers in de creatie van hun werk. Zowel in de productie en distributie van een film biedt de zeskoppige club de helpende hand. En zo worden er zeven tot tien (korte) films per jaar geproduceerd, waar Video Power een aandeel in heeft. In het zesjarig bestaan werkte Video Power al mee aan zo’n vijftig producties.

“Er is veel talent op het gebied van audiovisuele kunsten in Maastricht”, vertelt Rosa Vrij, inmiddels al drie jaar werkzaam bij Video Power. “En we hebben allerlei instituten die materialen in huis hebben. Denk aan de Jan van Eyck Academie, de kunstacademie, de toneelschool en de L1-studio. Wij willen de middelen en het talent samenbrengen.” Video Power is een non-profitorganisatie die financieel inkomsten kent van de provincie, gemeente en Mondriaan Fonds, een publiek stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. “Iedereen kan zich bij ons melden met het idee om een film te maken. Kennis en achtergrond zijn daarbij niet van belang. Zowel beginners als ervaren krachten melden zich bij ons. We gaan met ze in gesprek. Wat is het idee en wat heb je nodig? Enige voorwaarde die wij stellen is dat het om een autonoom project moet gaan. Het mag dus geen commerciële opdracht zijn.”

Pitchen

Drie keer per jaar organiseert Video Power de mogelijkheid filmideeën te pitchen voor een onafhankelijke jury. Die selecteert dan welke films er aan de hand van Video Power geproduceerd gaan worden. “Sommige makers hebben gewoon behoefte aan begeleiding, los van de materialen die ze via ons kunnen gebruiken. En ook daarin zie je grote verschillen. De één is wat zelfstandiger en deelt zijn proces alleen op het moment dat hij of zij dat nodig vindt. Met een ander heb je een wat intensievere samenwerking. Maar in de basis moet een filmmaker Video Power wel nodig hebben voordat we samen aan de slag gaan.” Video Power wil in het proces bij het maken van een film vooral een sparringpartner zijn voor de initiatiefnemer. “Dat is wat net-afgestudeerde makers vaak missen. Ze missen in hun werk dan ondersteuning en iemand om het gesprek hierover mee aan te gaan. Coaching is heel belangrijk in dit vak. We hebben daarnaast ook een miniproductiebudget, maar verwachten toch vooral van de maker zelf dat deze al een eigen budget heeft voor de creatie van zijn of haar werk.”

Coaching

Als de film dan eenmaal is geproduceerd, probeert Video Power deze ook nog aan de man te krijgen. Rosa vertelt: “Samen met nog een collega verzorg ik de distributie. We proberen filmfestivals over de hele wereld enthousiast te krijgen. Voornamelijk in Europa komen we ze kwijt, maar ook in andere delen van de wereld. We hebben met onze films elk continent al gehad.” En met succes. Zo is de film Deployments, van Maastrichtse makelij, al in diverse hoeken van Europa te zien geweest en werd het op filmfestivals in Roemenië en Polen al bekroond met prijzen. Geïnteresseerde filmmakers die losse vragen hebben of meer informatie willen, kunnen bij regelmatig terugkerende tafelsessies terecht die Video Power organiseert in Centre Céramique.



Lees ook