Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 12 juni 2019

Stichting Met je Hart redt eenzame ouderen uit hun isolement

Liefdevolle acties om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren mogen best eens in het zonnetje worden gezet. Dit overkwam vrijwilligersorganisatie Stichting Met je Hart, een initiatief dat eenzaamheid bij ouderen verzacht met stamtafels, etentjes en dagjes uit. Stichting Met je Hart won hiervoor afgelopen maand de landelijke prijs het Appeltje van Oranje, waar coördinator en vrijwilligers terecht trots op zijn.

Eenzaamheid is een probleem waar veel mensen van boven de 75 mee te maken krijgen. Vrienden en kennissen uit hun eigen generatie vallen weg, kinderen zijn druk met hun eigen leven of wonen niet in de buurt, en mobiliteit is niet langer vanzelfsprekend, terwijl ouderen wel vaker thuis blijven wonen. In Maastricht is dit helaas niet anders, maar gelukkig staan Maastrichtenaren ook klaar om deze eenzaamheid bij ouderen minder te maken. “Ondanks het feit dat eenzaamheid een complex probleem is, proberen wij er als gemeente iets aan te doen,” vertelt burgemeester Annemarie Penn-te Strake, ambassadeur voor Stichting Met je Hart Maastricht. “Denk aan het organiseren van buurtgesprekken of het ondersteunen van activiteiten van en voor ouderen in de stad, gericht op ontmoeting. Hier sluiten de activiteiten van Stichting Met je Hart prachtig bij aan.”

Contact van auto tot aan tafel

Het landelijke initiatief Stichting Met je Hart is sinds 2016 actief in Maastricht. Aan de eerste ontmoeting, een rondleiding in het stadhuis, deden zeven enthousiaste ouderen mee. Enkele jaren later organiseert Stichting Met je Hart ontmoetingen voor 65 ouderen, hebben ze terugkerende stamtafels in de Binnenstad en het Jekerkwartier, jaarlijkse EET-evenementen en streven ze ernaar om iedere aangemelde oudere maandelijks hun contactmoment te geven. “Wanneer we de mensen ophalen, begint het plezier voor hen al in de auto,” vertelt coördinator Marion Tellings (59) trots. “We koppelen mensen uit hetzelfde postcodegebied, niet zozeer omdat dat voor ons efficiënt is, maar vooral zodat ze elkaar ook zonder ons kunnen ontmoeten. 

“Onze ouderen sparen zelfs de uitnodigingen om ze op de schoorsteenmantel te zetten”

“Jullie hebben mijn leven weer mooi gemaakt”

Met je Hart leunt zwaar op de inzet van de vele vrijwilligers. Landelijk heeft de organisatie er bijna duizend. Vooral voor hen is het gewonnen Appeltje van Oranje een welverdiende bekroning. “Hun drijfveer is het effect te zien van wat ze doen,” legt Marion uit. “De blijheid en dankbaarheid van de ouderen is enorm.”Als voorbeeld noemt Marion enkele reacties van de ouderen. “’Jullie hebben mijn leven weer mooi gemaakt.’ ‘Voor mij kwamen jullie net op tijd.’ ‘Jullie geven mijn leven weer kleur.’ De mensen hebben weer iets om naar uit te kijken. Ze sparen zelfs de uitnodigingen om op de schoorsteenmantel te zetten.” Deze dankbare taak vullen de vrijwilligers op talloze verschillende manieren in: ze nemen contact op met de ouderen, ze chaufferen, ze communiceren met de pers of meewerkende restaurants, ze begeleiden de deelnemers en ga zo maar door.

Lovende woorden van ambassadrice Hadewych Minis

Bij het Appeltje van Oranje hoort een geldprijs, maar Marion is nog blijer met de aandacht die de prijs voor Stichting Met je Hart teweegbrengt. “De prijs komt alle vrijwilligers toe. Het gevoel speelt een rol, de erkenning. Dat is het belangrijkst.” Die bekendheid heeft de organisatie namelijk nodig om nog meer ouderen wat minder eenzaam te maken. Wat Stichting Met je Hart ook helpt om onder de aandacht te komen, is de inzet van beroemde ambassadeurs. Voor Stichting Met je Hart Maastricht is dat naast de Burgemeester Annemarie Penn-te Strake actrice Hadwych Minis. “Het gaat me aan het Hart om te zien hoe snel ouderen vereenzamen en hoe simpel het is om er voor elkaar te zijn: met een praatje, door te helpen met de boodschappen of door iets te organiseren in de buurt, waardoor je elkaar kunt ontmoeten, van elkaar kunt leren en elkaar kunt inspireren.” Uiteraard is ze ontzettend blij met het Appeltje voor Met je Hart. “Een week eerder waren Marion en voorzitter Babs van Geel nog bij me, en fantaseerden we hoe waanzinnig het zou zijn om te winnen. Wat een eer en wat terecht! Een extra dikke hoera voor alle vrijwilligers, dankjewel voor al jullie tijd, energie en liefde!”Lees ook