Wonen in het Statenkwartier

Het Statenkwartier behoort tot één van de oudste delen van Maastricht. Kenmerkend voor de wijk is de diversiteit van de bevolkingssamenstelling. Er wonen studenten, alleenstaanden, ouderen maar ook gezinnen met kinderen. Het is een kleurrijke wijk waar altijd wel wat te doen is.

De bebouwing bestaat voornamelijk uit historische woon- en winkelpanden, pakhuizen, kloostercomplexen en godshuizen, maar ook meer recente woningen. Denk aan ‘nieuwbouw’ rondom het Misericordeplein en Charles Voscour, de woningen met de kenmerkende architectuur van Charles Vandenhove. Ook het Sphinx-terrein met het statige Eiffelgebouw en het monumentale Brikkegebouw ligt binnen de wijkgrenzen. Ook voor kunst en cultuur is er veel ruimte binnen het Statenkwartier. Filmhuis Lumière, centrum voor beeldende kunst Marres, centrum voor kunstzinnige vormgeving Kumulus, Citycentrum, de voormalige brandweerkazerne, de Timmerfabriek, diverse galeries en kunstwerkplaatsen zorgen voor een aangename dynamiek en artistieke beleving. En door de verplaatsing van de aanlanding van de Noorderbrug wordt het natuurgebied Hoge Fronten ten noorden van de Statensingel doorgetrokken tot aan de Maas. Voor de (toekomstige) bewoners van het Statenkwartier betekent dit veel minder verkeersdrukte en een uitgestrekt park in de achtertuin!

Vind jouw thuis in Maastricht

Wil je gaan kopen? Via Woonplein Limburg kun je zoeken naar een koopwoning in Maastricht.

Wil je liever gaan huren? Een sociale huurwoning vindt je door je in te schrijven bij Thuis in Limburg. Overige huurwoningen vindt je onder andere via Woonpleinlimburg, Marktplaats, Huislijn, Funda, Direct Wonen en Pararius.

Studenten kunnen via Maastricht Housing het kameraanbod in Maastricht bekijken. Tot slot bieden Ad Hoc, Maximus, SAM, Vastgoedbeschermer en Alvast tijdelijke huurwoningen, maar ook atelier- en werkruimtes, aan.