Vroeger in het Statenkwartier

Het Statenkwartier is van oudsher een bedrijvige buurt. Van kloosters tot barakken, van fabrieken tot brandweerkazerne.

Het gebied van het huidige Statenkwartier is in de 14de eeuw bij de stad Maastricht betrokken, toen de tweede stadsmuur werd gebouwd. In die tijd was hier nog amper bebouwing, behalve een paar huizen langs de hoofdwegen en enkele kloosters zoals de Beyart, het Bogaardenklooster, Kapucijnen en de Penitenten. In de 16de eeuw verrees op het Lindenkruis een groot militair terrein met verschillende kazernes. Later, in de 19de eeuw transformeerde de buurt tot het hart van de industriestad Maastricht, met de vestiging van fabrieken van onder andere Petrus Regout. De Koninklijke Sphinx was hier tot 2006 gevestigd.

Statenkwartier, Maastricht 2015
Statenkwartier, Maastricht 2015

Het Statenkwartier was ook lange tijd de plek van de gemeentelijke voorzieningen. In 1858 is op het Lindenkruis de gemeentelijke gasfabriek met twee gashouders gebouwd. Vanaf hier werd de hele stad van gas voorzien. Later volgden meer gemeentelijke instellingen, zoals de dienst Gemeentereiniging, de gemeentelijke vervoersdienst en de water- en elektriciteitsbedrijven. De brandweer – al langer gevestigd in het gebied – kreeg in 1959 aan de Capucijnenstraat een gloednieuwe kazerne, die tot 1999 in gebruik is geweest. Nu vind je in dit gebouw een creatieve broedplaats en horecagelegenheid.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in