Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 20 mei 2019

Stadsprocessie is als een goed liedje; altijd hetzelfde maar verveelt nooit

Dit Weekendbeeld Maastricht zou eigenlijk een mix worden van meerdere beeldverslagen. Het worden evenwel twee posts. Te beginnen met een uitgebreide illustratie van de Stadsprocessie 2019. Morgen (dinsdagochtend 21 mei) trakteren we de bezoekers van Thuis in Maastricht op de vierde editie van Cultuurroute Sint Pieter/Jekerdal/Villapark; een close up van een lentebui, een try-out van een nieuwe wandeling (Groene Loper) en twee Maastrichtse ‘Instagrammers’. Neem nu de tijd voor een van de oudste tradities van de stad: de processie van Sint Servaasbasiliek naar de OLV-basiliek.

Waarom ieder jaar weer opnieuw foto’s maken van iets dat iedere keer hetzelfde is. Fotografen en ook deelnemers van de Stadsprocessie grappen wel eens dat best een keer de editie van een jaar eerder getoond kan worden. Niemand zal in de gaten hebben wordt dan beweerd. Een aantal foto’s ‘van eerder’ verwerken kan zomaar niet opvallen; maar een hele serie; dan valt de fotograaf ongetwijfeld door de mand. Maar belangrijker is: iedere Stadsprocessie wordt door deelnemers en ook publiek gewoonweg ervaren als een mooie ervaring. De honderden deelnemers van muziekverenigingen, gildes en broederschappen en vrijwilligers doen ieder jaar weer voor de volle honderd procent mee. Voor de praktiserende gelovigen is de extra dimensie helder: behalve een ode aan stadspatroon Sint Servaas is hun missie ook het katholieke geloof te presenteren.

Maar voor de ‘in naam katholiek’ en ongetwijfeld ook meelopende niet-gelovigen is de Stadsprocessie het meedoen ook een gevoel hebben van een prachtige traditie. Dat niet alleen. Menigeen vindt – net zoals andere evenementen van deze strekking (zoals straks het Reuzengilde Gigantius weekend (2 juni) – van de partij zijn ook een bijdrage leveren aan de cultuur en de historie van de stad. 

Dat alles maakt de Stadsprocessie door de jaren heen tot een hit dat het predikaat ‘evergreen’ verdient. In tegenstelling tot de beruchte oorwurm-liedjes (Vogeltjesdans / Smurfenlied) verveelt de evergreen nooit. Sterker nog:  de Happy Together’s (The Turtles) maken je vrolijk of geven je een goed gevoel. Zo is dat ook met de Stadsprocessie. Die vrolijkheid is vooral voor en na de tocht van Keizer Karelplein – via de Markt, Grote Staat en Wolfstraat – naar het Onze Lieve Vrouweplein bij de deelnemers te vangen. Het goede gevoel is de tocht zelf. Van harmoniemuzikant tot heiligenbeelddrager; van scout tot burgemeester; van zangkoorlid tot de deken van Maastricht. Ze maken de Stadsprocessie jaar in jaar uit tot een van de beste en vooral nooit vervelende liedjes van de stad.Lees ook