St. Maartenspoort stroopt de mouwen op

op 6 april 2017 door Karin Somers TIM-verslaggever

Zes jaar geleden sloot het buurthuis van St. Maartenspoort en twee jaar geleden werd het buurtplatform opgeheven. Eén gezin liet het hier niet bij zitten en startte een bewonersinitiatief. Van een grasveld in een beschut hoekje van de Gebroeders Hermansstraat werd een buurttuin gemaakt. Het bewonersinitiatief was geboren.

Te gekke buren

Nadat de officiële adoptieovereenkomst met de gemeente rond was, hebben ze Angeline Hendriks-van Deelen van Mondriaan (Geestelijke Gezondheidszorg) benaderd: “Wij hebben onze planning aangepast en nu helpen de mensen die bij ons komen, ook mee in de buurttuin. Samen met de buurtbewoners.” Elke dinsdagochtend van 10.00-12.00 zijn zes in de weer onder het genot van een kopje koffie of thee. “Er zijn enkele mensen die altijd langs komen. Sommigen zijn erg betrokken. Die komen bijvoorbeeld bij warm weer ook op de andere dagen de plantjes water geven. En mensen die niet meer bij ons komen, blijven toch betrokken.”

Foto: Pieter Nijsten

Tuinadvies

Want er is genoeg te doen in de buurttuin. “Van 50/50 van het Leger des Heils hebben we die houten bakken gekregen. Daar staan nu kruiden in, druivenstruiken en straks tomatenplantjes.” Voor deskundig plantenadvies is Marjolijn Duckers betrokken als vrijwilliger en aanspreekpunt. Met haar kunde en inzet gaat de buurttuin volop bloeien en groeien. “Je moet wel weten wanneer je wat moet planten natuurlijk.” Uit haar tas haalt ze een zak met zaadjes en bolletjes “Kijk: zoete uien, die kunnen nu de grond in.”

Overlast

Er moet natuurlijk ook onkruid gewied worden en opgeruimd. “Er is hier gelukkig geen sprake van echt vandalisme, maar er wordt wel rommel achter gelaten. En we hebben last van hondenpoep” vertelt Angeline. Er zijn daarom bordjes gemaakt. “Hier was vroeger een hondenuitlaatgebied en sommige mensen zien het nog steeds zo. Dat is wel jammer. Maar het wordt minder.” Is er verder geen overlast? Marjolein: “In de bakken groeit van alles en dat dient als pluktuin voor de buurtbewoners. Maar soms wordt er weleens een hele plant meegenomen. Dat is eigenlijk niet de bedoeling.”

Meer dan een tuin

Foto: Pieter Nijsten

Er wordt regelmatig iets georganiseerd in de buurttuin. Halloween, Buurttuindag en een barbecue. Angeline: “De studentenvereniging Koko zit hiernaast. Zij helpen ons dan altijd. Ze zorgen voor koffie, we mogen er naar de wc. En als we willen overleggen, kunnen we gebruik maken van hun ruimte.” Er wordt nog meer georganiseerd in de wijk. “We hebben ook een Breipunt waar mensen elke dinsdag tussen 13.00 en 16.00 komen breien en haken voor €1,-. Je krijgt dan koffie of thee en materiaal om mee te handwerken. We zijn altijd op zoek naar wol en katoen, dus als mensen iets over hebben, mogen ze dat naar ons brengen.” Het Breipunt zit op de Gebroeders Hermansstraat 2 (voormalige ruimte van de KBO).

Toekomst

Terug naar de buurttuin. Wat is de toekomstdroom van de vrijwilligers? “We hopen natuurlijk dat het steeds mooier wordt. En dat de buren ’s avonds hier hun kopje koffie komen drinken, of een glaasje wijn. Wie weet gaan ze in de toekomst ook iets organiseren. Een feestje of een buurtbarbecue. Dan wordt de overlast vast veel minder.” Angeline is nu betrokken vanuit haar werk. Ook voor de ondersteuning van de vrijwilligers. “Misschien staat er over vijf jaar wel zo’n stevige club dat wij ons kunnen terugtrekken. Maar dat heeft tijd nodig.” Het zonnetje breekt langzaam door. De Buurttuin Sint Maartenspoort is nu al een heerlijke plek.

Meer informatie: https://www.facebook.com/tegekkeburen/