Karin Somers
TIM-verslaggever 16 mei 2019

Sphinxkwartier: struinen, bruisen en dromen  

“Hier is elke dag wel weer iets veranderd”, stelt Roos Aerts. Ze is de nieuwe programmeur van het Sphinxkwartier. De komende periode gaan er een aantal projecten in het gebied van start. Een daarvan is het festival Bruis. “Dat wordt voor ons echt een testcase.” Tijd voor een update over dat ongepolijste en eigenwijze stukje Maastricht.

Via de wereld naar Maastricht
Ze reisde als productie- en stagemanager voor André Rieu zo’n 12 jaar de hele wereld rond. Het moederschap bracht haar terug naar Maastricht. “Ik wilde graag iets voor de stad betekenen en meldde me als vrijwilliger bij Maastricht Culturele Hoofdstad. Zo merkte ik dat ik mijn ervaring ook kon gebruiken voor events in mijn thuisstad.” Vanaf februari 2019 is ze aan het werk bij het Sphinxkwartier. Ze is de opvolger van Tom Goossen, die 29 augustus 2018 onverwachts kwam te overlijden. “Ik kende Tom vanuit mijn werk. Mensen die ik nu spreek, zijn altijd heel positief over hem. Hij heeft veel betekend voor het gebied. Wat dat betreft kwam ik hier in een warm bad terecht. Daar waar hij misschien meer een denker was, ben ik een doener. Hij ging over de achterliggende gedachte, ik denk na over de locatie en de stroompunten.”

Alles kan
En dus worden de mouwen opgestroopt. “Er komen nu veel aanvragen binnen. Mensen willen hier graag iets organiseren. Ik zeg niet dat alles kan, maar bij Rieu heb ik geleerd dat dat vaak wel het geval is”, lacht ze. “Wat niet in het Stadspark past, kan hier wel. Dat is een beetje mijn stelregel. Dus ik zeg ook tegen iedereen: kom maar, denk maar mee, loop rond door het gebied en laat je inspireren. Vooral jongeren en studenten laten zich vaak afschrikken door de bureaucratie rondom het organiseren van een event. Ik ben er om ze een handje te helpen bij het uitvoeren van hun enthousiaste ideeën.” Dat enthousiasme ziet Roos ook bij de nieuwe partners in het Sphinxkwartier. “De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Het zijn veelal creatieve mensen die net even anders over de dingen nadenken, zoals de bewegwijzering, zitmeubels en de kerstverlichting straks.”

DJ-set op De Krul?
Wat staat er allemaal te gebeuren? “Het Frontenpark wordt 26 juni geopend. Dankzij de droge gracht onder de Cabergerweg worden de Hoge en Lage Fronten met elkaar verbonden. Er zijn geen nette wandelroutes, maar struinpaden. Zo kun je zelf je weg ontdekken.” De Krul van de voormalige afrit van de Noorderbrug is binnenkort af. Een mooi uitkijkpunt en meer. Roos ziet al een DJ-set voor zich. “Of een pre-show van de Muziekgieterij, want daar kijk je recht naar binnen.” 20 september wordt overigens de verbouwde poptempel van Maastricht officieel geopend. En volgend jaar is de binnentuin tussen Lumière en de Muziekgieterij gereed. “Dat wordt echt een intieme plek met een bijzondere sfeer.”

Dromen van Bruis
Maar de echte grote klapper is voor Roos toch wel het festival Bruis op 30, 31 augustus en 1 september. Voor het eerste georganiseerd in de Stadsweide. Het grote, groene grasveld bij de Gashouder. “Dat wordt echt spannend. We gaan dan ervaren wat het gebied aan kan. Er komt een grote tent en de rest is in de openlucht. De Gashouder zelf is vanwege de akoestiek niet geschikt voor concerten.” De droom van Roos is dat Bruis een groot urban festival wordt. “Dit jaar sluit het Parcours ook aan, dat is al een eerste stap richting zo’n stadsbreed evenement. Stel je voor: een groot festival dat het hele gebied bestrijkt.”

Meer weten over het Sphinxkwartier? Kijk dan op Facebook.Lees ook