Meyke Houben
14 mei 2019

Speurtocht naar cultureel erfgoed

Gelukkig was het weer beter dan verwacht, zodat de deelnemers aan de Come Across treasure hunt het parcours op 11 mei grotendeel droog konden afleggen. Een opsteker voor de organisatoren Meet Maastricht, Kaleido en Expat Center Maastricht, die met deze interactieve game internationale studenten, expats en locals kennis willen laten maken met het grote culturele aanbod in de stad en met elkaar.

Het Maastrichtse industriële verleden is het uitgangspunt voor de pilot van de speurtocht. “Wel met een knipoog”, vertelt Lucy Willems, die samen met haar ‘collega’ Maria Vatista van Meet Maastricht verantwoordelijk is voor de inhoud van de game. Maria: “Deze keer hebben we ons geconcentreerd op het Sphinxkwartier. Teams van maximaal 5 mensen zijn op pad gegaan om door middel van het oplossen van raadsels en het uitvoeren van taken de geschiedenis van het Sphinxkwartier te ontdekken. Elk raadsel leidt de deelnemers naar een volgende plek. Zo komen ze in gebouwen met culturele waarden die ze misschien nog nooit van binnen hebben gezien. In dit geval bijvoorbeeld het Landbouwbelang, de Cokesfabriek en de gashouder.”

Erfgoed

“Mensen houden van erfgoed, ze bezoeken graag kerken of musea”, weet Lucy. “Wij als Meet Maastricht houden ervan om verhalen te vertellen. Wij laten iedereen – Maastrichtenaren, (internationale) studenten en expats – door middel van allerlei activiteiten kennismaken met interessante culturele plekken in Maastricht.”

Om ervoor te zorgen dat ook de deelnemers onderling de kans hebben elkaar beter te leren kennen, heeft Kaleido op het Petrus Regoutplein gezorgd voor live muziek, hapjes en drankjes. Daar is ook Pieter Caljé neergestreken, die net zijn deelnamecertificaat krijgt uitgereikt. “Ik heb meegedaan, omdat ik benieuwd was hoe je mensen iets kunt leren over de geschiedenis van Maastricht op een andere manier dan met een droge lezing. Zelf woon ik al heel lang in deze stad, maar ik kwam nu op plaatsen waar ik nog niet binnen was geweest. Dat Maastricht allang niet meer alleen een ‘Sjengenstad’ is, bleek wel uit ons team, waar ook een Oekraïner in zat. Ik vond het erg leuk om met hem ervaringen uit te wisselen. Zo leer ik ook weer bij.”

Workshops

De pilot op 11 mei was de opmaat voor een tweede evenement op 12 oktober. Ook daarvoor kan iedereen zich gratis inschrijven. Maria: ”Onze nieuwe treasure hunt pakken we groter aan, met meer deelnemers. Er zal weer muziek en eten en drinken zijn, en nu ook een aantal workshops.” “Als het aan ons ligt, organiseren we dit elk jaar in een andere buurt”, vult Lucy aan. “Aan ideeën geen gebrek, eerder te weinig tijd om het te organiseren. Voor ons is het evenement geslaagd als we aan de gezichten van de deelnemers kunnen aflezen dat ze een leuke dag hebben gehad.” “En als ze een nieuw deel van Maastricht hebben ontdekt”, besluit Maria.

Nieuwsgierig naar de treasure hunt op 12 oktober? Hou meetmaastricht.eu in de gaten voor meer informatie.

#studentenstad

 Lees ook