Sandra Schols
TIM-verslaggever 7 juni 2019

Speeltuinen Maastricht in trek: “Helpende handen heel erg nodig”

Hoewel de officiële zomer nog niet van start is gegaan (astronomische zomer begint op 21 juni), hebben we natuurlijk wel al een aantal keren heerlijk kunnen genieten van lekker zonnig zomerweer. De speeltuinen in onze hoofdstad, waaronder Natuurspeeltuin De Mergelhoof en Speeltuin Fort Willem, trekken jaarlijks nog steeds vele duizenden bezoekers. Kinderen, maar vooral ook de ouders genieten volop in de buitenlucht en verkiezen een dagje lekker ravotten, klimmen en klauteren boven het scherm van tv en smartphone. 

Bij Natuurspeeltuin De Mergelhoof in buurt Sint Pieter zijn de poorten al een poosje geleden open gegaan voor het nieuwe seizoen. “We zijn het afgelopen jaar ontzettend verwend qua weersomstandigheden”, legt Mark de Mooij, penningmeester van Natuurspeeltuin De Mergelhoof uit. “Het afgelopen jaar hebben wij ruim 10.000 bezoekers meer mogen verwelkomen. Je kunt dus gerust spreken van genoeg animo voor de speeltuinen.” Volgens Mark is het niet alleen een uitje voor de kinderen, maar zeker ook voor de ouders. “Ouders en/of verzorgers kunnen de kinderen lekker laten spelen en zelf plaatsnemen op ons terras. Onderling maken ze dan al snel contact. De veilige omgeving van de omheinde speeltuin maakt het voor ouders met kinderen prettig om een middag te komen.” 

Groene cijfers 

Ook bij speeltuin Fort Willem in de buurt Caberg is het goed vertoeven. “Ook wij hebben ruim 12.000 bezoekers meer gehad in seizoen 2018”, aldus voorzitter Lou Custers. Naast de inkomsten uit entreegelden en (eventuele) horeca moeten de speeltuinen zelf inkomsten genereren doormiddel van sponsoring. Ook krijgen ze subsidie van de gemeente, deels om tegemoet te komen in de exploitatie en deels om speeltoestellen te onderhouden of te vervangen. “Het is een fijn bedrag wat we van de gemeente krijgen”, legt Mark de Mooij uit. “Daar zijn wij ook ontzettend blij mee, maar we kunnen er natuurlijk niet alles van doen. Een nieuw speeltoestel kost al snel tienduizenden euro’s. Het vervangen en/of onderhouden moet ook allemaal bekostigd worden. Neemt niet weg dat wij het, mede door het goede afgelopen seizoen, voor elkaar hebben gekregen om een prachtig nieuw speeltoestel aan te schaffen. Ditmaal hebben we geïnvesteerd in het plezier van de oudere kinderen (zie foto). Voor de kleintjes is er natuurlijk ook meer dan genoeg te doen.” Ook Lou Custers is blij met de subsidies die de speeltuin van de gemeente Maastricht mag ontvangen. “Het is ook voor ons een fijne steun in de rug. Wij hebben onze exploitatie netjes op orde en daar zijn we heel erg trots op.” 

Vele handen maken licht werk 

Zoals bij vrijwel elke vereniging ontbreekt het bij de speeltuinen ook aan de nodige vrijwilligers. “Op dit moment hebben wij geen voltallig bestuur”, aldus Mark van De Mergelhoof. “In principe kunnen we gewoon draaien, maar het zou heel fijn zijn als we een extra paar handjes zouden kunnen vinden. Het is leuk en dankbaar werk en, als je het mij vraagt, is een speeltuin een belangrijk onderdeel in de buurt.” Ook Lou Custers herkent het probleem met de vrijwilligers. “Wij hebben, na vele jaren, wel weer een voltallig bestuur, maar neemt niet weg dat ook wij een paar extra handen wel zouden kunnen gebruiken. Nu is het vooral roeien met de riemen die we hebben. De speeltuin draait, maar ruimte voor extra activiteiten of iets dergelijks is er niet. In de toekomst zouden we dat graag veranderen.”

Interesse in een vrijwillige functie bij één van de speeltuinen in Maastricht? Neem gerust contact op via: natuurspeeltuinmergelhoof@gmail.cominfo@speeltuinfortwillem.nl Lees ook