Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 7 juli 2020

Speciale aandacht voor ontwikkeling damesvoetbal bij RKHSV

Voetbalclub RKHSV heeft zich voor de komende drie seizoenen verzekerd van sponsoring door de ING Bank, dat samen met voetbalbond KNVB het vrouwenvoetbal wil professionaliseren en ontwikkelen. Dankzij een positief ontvangen pitch, over hoe de club verwacht de damestak binnen de vereniging een boost te geven, behoort Heugem tot de zestig clubs in Nederland die een dergelijke financiële injectie kunnen verwachten. Het bedrag dat de vereniging jaarlijks ontvangt, is bedoeld om de faciliteiten rondom het vrouwenvoetbal te verbeteren, zodat meer meiden besluiten het spelletje te gaan uitvoeren en uiteindelijk het niveau ook omhoog gaat.

Hoeveel RKHSV precies ontvangt wil Ralph Mak, secretaris binnen de club en kartrekker van dit project, niet kwijt. Wel onthult hij dat het zal het gaan om een bedrag tussen de 2.500 en 5.000 euro per jaar. Binnen het plan waarmee Mak de jury overtuigde, moest hij omschrijven hoe RKHSV denkt binnen de termijn van drie jaar meer vrouwen in het (jeugd)bestuur te krijgen, meer meisjes aan het voetballen te hebben en de kwaliteit van het spel bij de dames omhoog te krikken. Mak vertelde hierbij onder meer over de aantrekkelijkheid van de kantine. Die is nu ingericht als een huiskamer, waarbij de vrouwen het gezellig zullen vinden na de training of wedstrijd een paar uurtjes te blijven hangen. “Daarnaast is het voor die meiden fijn als er een vrouwelijk staflid rondloopt in de kleedkamer. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Komend seizoen hebben we een vrouw in de technische staf bij de dames 1 en bij de meiden onder 13 helpt een studente mee. Ons derde meidenteam, het onder 17-elftal, kent vooralsnog een staf die alleen uit mannen bestaat”, zo vertelt Mak. Ook moet de benadering richting meiden anders ten opzichte van mannen, zo denken ze bij RKHSV. “Meiden hebben een andere aanpak nodig. Die moet je heel anders instrueren. Dat is heel anders dan een standaard mannenteam.” Wat ook niet in het nadeel van RKHSV binnen het juryrapport heeft gewerkt, is het feit dat de vereniging sinds vorig seizoen onderdeel is van VMM, Voetbalmeiden Maastricht. Dit is een samenwerkingsverband tussen vier Maastrichtse clubs, die met gezamenlijke trainingen en evenementen het vrouwenvoetbal verder willen laten ontwikkelen, zowel wat betreft de kwaliteit ervan als het aantal leden.

Te weinig dames

Het feit dat er wel spelende dames zijn, maar soms niet genoeg om een elftal te starten, is voor vele meiden volgens Mak nog een reden om er niet aan te beginnen. “We kregen vaak vragen van bijvoorbeeld mama’s of zusjes van al spelende meisjes of ze ook mochten komen voetballen. Maar zij wilden dan niet samen met jongens in een team.” Daarom streeft RKHSV er in de toekomst naar om meiden tot uiterlijk hun dertiende onder te brengen in jongensteams, maar erna een plek in meidenteams te kunnen bieden. Door de faciliteiten rondom de damestak te verbeteren, hoopt Mak dat ook meer vrouwen, ondanks bijvoorbeeld een dagelijkse studie, aan het eerste team van de club verbonden blijven. “Dames die de hele week elders in het land studeren en in het weekend terugkeren en dan bij ons op vrijdag trainen en zondag een wedstrijd spelen.”

Vrouwelijke leden

De RKHSV-secretaris hoopt het aantal vrouwelijke leden de komende drie jaar fiks omhoog te krijgen. “Ongeveer tien procent van onze vrijwilligers binnen de club is vrouw. We willen dat dit minstens twintig tot dertig procent wordt. Tevens hoop ik stiekem dat wanneer onze voorzitter ooit aftreedt dat we een vrouwelijke opvolger krijgen. Of dat we op z’n minst eens een vrouwelijk bestuurslid kunnen verwelkomen”, vertelt Mak. Hij vervolgt: “Voetbal is nog altijd een mannenwereld. We streven binnen RKHSV naar gelijkwaardigheid. Mannen en vrouwen hebben evenveel rechten als plichten binnen onze club.”Lees ook