Hans Moleman
TIM-verslaggever 23 februari 2021

Spannend boek over Maastricht is uit

Een spannend boek heeft deze week het daglicht gezien: ´Maastricht, op weg naar een nog mooiere stad´. Het staat boordevol suggesties over hoe onze leefruimte volgens liefhebbers van de stad aangenamer, mooier, beter zou kunnen worden.

  Zeg tegen een Maastrichtenaar dat hij in een mooie stad woont en hij zal meteen antwoorden: ‘Dat is een waarheid als een koe’. Maar vraag aan dezelfde Maastrichtenaar of er plekken in de stad zijn die er belabberd bij liggen en die verbeterd zouden moeten worden, dan zal hij je trakteren op talrijke voorbeelden’. 

Zo markeerde TOPOS architectuurcentrum Maastricht medio vorig jaar een opmerkelijke oproep: laat eens horen hoe we de stad in ruimtelijk opzicht samen beter kunnen maken. Inwoners –en bezoekers- van Maastricht hadden tot 1 november de tijd om voorstellen in te sturen.

Goede aarde

‘Het gaat ons daarbij vooral om plekken die verwaarloosd zijn, die er mistroostig bij liggen, die slecht onderhouden zijn, die een steen des aanstoots zijn voor de buurtbewoner. Waarvan men zich afvraagt: waarom is daar nog altijd niets aan gedaan’, verklaarde prof. dr. Nico Nelissen, voorzitter van TOPOS.

De oproep is in goede aarde gevallen, zo blijkt uit het boek dat Topos deze week naar buiten bracht. 

Open vizier

Meer dan honderd ideeën zijn opgelijst om Maastricht qua bebouwde omgeving op te frissen. Van een openluchttheater op de doodse trappen van de Wilhelminabrug voor het nieuwe gemeentehuis, via een open vizier voor Pottenberg tot een Jardin des bons enfants; een buurtpark rond het voormalige Bonnefantencollege.

Wie de lange lijst van inzendingen van betrokken Maastrichtenaren en bezoekers doorloopt, ziet dat er weinig aan de aandacht lijkt te zijn ontsnapt. Diverse locaties die worden aangestipt zijn ook al onderwerp van al of niet geslaagde verbeteringspogingen.

Inspiratie

Topos heeft alle inzendingen gebundeld in een boek dat naast de titel Maastricht: op weg naar een nog mooiere stad?! als ondertitel draagt Een verrassende tocht langs ‘verbeterplekken’. En dat is het: inspirerend leesvoer voor iedereen die Maastricht-op-mensenmaat een warm hart toedraagt.

Speciaal voor lezers van ThuisinMaastricht stelt Topos vier exemplaren van het boek beschikbaar. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt: aanmelden via een mail naar n.nelissen@xs4all.nl.

Het boek is ook voor een vriendenprijs van € 20,- te bestellen via de website www.toposmaastricht.comLees ook