Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 24 april 2019

Soulkitchen: Chinese voedingsleer in bourgondisch Maastricht

Gezond eten is levensbelangrijk, dat hoor je iedere dag. Alleen: hoe doe je dat? Voedingscoach Melanie Magnée (46) raadt je aan om te eten volgens de Chinese vijf elementen voedingsleer. Bij haar bedrijf Soulkitchen zie je haar in actie met lezingen, kookworkshops en foodsafari’s. En nee, je hoeft niet alleen maar nasi te eten.

Misschien verwacht je een hip bedrijf over gezond eten volgens de Chinese leer eerder in het westen van het land, maar Melanie werkt gewoon vanuit haar eigen Heugemerveld. “Vanwege onze bourgondische levensstijl is er hier nog veel werk aan de winkel.” Die uitdaging bevalt haar wel. “Bij mijn eerste lezing kwamen er vier mensen. Afgelopen week had ik er al zeventig! Heugemerveld is meer een arbeidersbuurt dan een chique buurt, dus mensen staan niet als eerste te springen om bio en bewustzijn. Toch zie ik de boeiende en leuke verandering in de wijk dat de bewoners zich ook hier vaker bewust bezighouden met zich goed voelen.”

Zelf ondervonden

Melanie heeft zelf aan den lijve ondervonden wat een verschil goed voedsel kan maken. Van jongs af aan had ze te kampen met een schildklierafwijking. “Ik ben jaren verschillende ziekenhuizen en specialisten afgegaan, maar weinig medicatie sloeg aan.” Haar broer hielp haar naar de oplossing door haar een boekje over verschillende soorten stofwisselingen te geven, geschreven door een arts in Wenen. Gefascineerd door dat boek maakte ze een afspraak en leerde ze de Chinese voedingsleer kennen. “Ik werd zo blij van de vermindering van mijn klachten, dat ik die leer wilde delen. Ik wil mensen ervan bewust maken hoe simpel het is om voor goede voeding te zorgen en dat dat niet altijd met hogere prijzen te maken heeft.”

“Onze oma’s kookten vroeger met wat er te krijgen was uit de moestuin in plaats van de supermarkt. Zij kookten al op wat we nu de oosterse manier noemen!”

Vijf seizoenen, vijf smaken, vijf elementen

Goed, als het zo simpel is, dan willen we ook wel weten hoe die voedingsleer in elkaar steekt. “De Chinese geneeskunde ziet de mens als totaalplaatje. Hier in het westen streven we erna om symptomen te bestrijden en tellen we het liefst calorieën. In de Chinese geneeskunde zoeken ze naar de oorzaak en gebruiken ze de vijf elementen voedingsleer om te genezen én preventief. Het belangrijkste is om met het seizoen te eten en in elk gerecht alle vijf smaken te combineren: bitter in de zomer, zoet in de nazomer, scherpe smaken in de herfst, zout in de winter en zuur in de lente.” Voor deze seizoensgebonden menu’s zijn geen exotische, dure ingrediënten nodig waar je net dat speciale tokootje voor moet vinden. Melanie zorgt er juist voor dat ze de Chinese leer toepast op wat er ook hier gemakkelijk te krijgen is. “Onze oma’s kookten vroeger met wat er te krijgen was in een seizoen. Er waren geen grote supermarkten; ze haalden de ingrediënten lekker vers uit de moestuin. Zij kookten al op wat we nu de oosterse manier noemen!”

Ruimte voor bourgondisch genieten

Natuurlijk is het heel fijn dat eten volgens de Chinese vijf elementen voedingsleer gezond en makkelijk is, maar is het ook lekker? “Ik vind het heerlijk om zo te eten!” lacht Melanie. “Doordat alle smaken in een gerecht zitten krijg je een voldaan gevoel.” Ze merkt ook dat de Maastrichtenaren steeds meer open staan voor haar visie op gezondheid. Goed, ze krijgt ook weleens sceptische reacties van mensen die vrezen dat koken volgens de Chinese leer duur of tijdrovend is, maar die opmerkingen weerlegt ze graag. Nog zo’n misvatting: zo’n voedingscoach kan vast niet meer genieten van echt Limburgse delicatessen. “O jawel! Ik geniet van vers zuurvlees met frietjes of een stukje vlaai. Daar is niets mis mee, zolang het maar met mate is. Geniet volop van je maaltijd – daar ligt het geheim.”

Fotocredits: Marco Kollepel, Melanie Claudy, Studio ZwartlichtLees ook