Algemene redactie
10 juli 2019

Songfestival Comes Closer to Maastricht

‘Come closer’ is het thema als Maastricht gaststad van het Eurovisie Song Festival (ESF) 2020 wordt. Want in geen enkele andere stad kom je korter tot elkaar komt, korter tot de muziek en korter tot de Europese verbroedering dan in Maastricht. Er is daarom geen betere plaats denkbaar om het Europese liedfestival te houden dan in de geboortestad van de Europese Unie en de Euro.

Woensdagochtend 10 juli was het voor alle kandidaatsteden D-day; de dag dat met het aanbieden van het zogeheten bidbook de kandidatuur officieel bevestigd moest worden. Stipt om 12.00 uur sloot de inschrijving. Arnhem was te laat en andere steden kenden ook zo hun probleempjes. Bijvoorbeeld omdat hun burgemeester verstek liet gaan of dat er nog geen duidelijkheid was over de financiële dekking.

Voor elkaar
De stevige Maastrichtse delegatie onder leiding van burgemeester Annemarie Penn-te Strake,  gouverneur Theo Bovens en MECC-directeur Rob van der Wiel had de zaakjes wel prima voor elkaar. Ze stond op tijd op de stoep bij de festivaldirectie van AvroTros en NPO. Met in de tas een fraai boekwerk: het bidbook met als titel Come Closer.
In dit document laat Maastricht zien wat het te bieden heeft. Niet alleen de accommodaties om het ESF mogelijk te maken, maar ook welke ideeën er zijn om van het ESF een groot feest te maken en tegelijkertijd Nederland positief aan de wereld te tonen. Met dat laatste geeft elke kandidaatstad een eigen invulling aan het ESF. Niet onbelangrijk dus.

Wat er precies in het bidbook van Maastricht staat blijft nog even geheim. Namelijk totdat over circa een maand een definitief besluit is genomen wie de gaststad wordt. Dit heeft met concurrentie te maken. Die ga je natuurlijk niet je lumineuze ideeën verklappen zolang de race nog loopt.
Nou ja, een paar tipjes van de sluier wilde burgemeester Annemarie Penn-te Strake wel oplichten. Allereerst het thema Come Closer, dat valt immers toch niet meer te imiteren. Het is mooi gepresenteerd in dit filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=NlO4Y3-cPm0

Plein

Niet te imiteren is ook het unieke karakter van de stad: overzichtelijk, ruim voorzieningenaanbod, grandeur, levensvreugde en Europees georiënteerd. Vind het nog maar eens ergens. Daarom maakt de look & feel van de stad ook deel uit van het bidbook.

De burgemeester hierover: “Maastricht is een internationaal georiënteerde stad, op het kruispunt van Europa. Een stad die alles heeft en toch overzichtelijk is, boordevol karakter en sfeer. De hoofdstad van een regio die je gastvrij omarmt; waar je mag komen zoals je bent. Een plek die voelt als een plein: het hart van Europa. Waar we als Europeanen met zijn allen even dicht bij elkaar kunnen zijn.” Mooier kan toch niet.

Nog een tipje van de sluier. Het ESF wordt in Maastricht niet alleen het feestje van het centrum. Alle buurten gaan meedoen en meeprofiteren. Dit muziekfestijn brengt ons in Maastricht inderdaad nader tot elkaar.

Kortom, het songfestival hoort in de geboortstad van de EU. Stem daarom in de poll van NPO Radio2 op Maastricht.
https://www.nporadio2.nl/nieuws/25741/welke-stad-organiseert-eurovisie-songfestival-2020

 

 

 Lees ook