Geerte Courtens
Buurtreporter 4 november 2019

Social Sofa voor Sint Maartenspoort

Sinds een aantal weken wordt er in Sint Maartenspoort met vele handen gewerkt aan een bijzondere bank: een Social Sofa. Een betonnen ontwerp van een bank wordt met vele kleurige steentjes omgetoverd tot een waar kunstwerk. Ik ging een kijkje nemen bij de tijdelijke werkplaats naast het Kenniscentrum Empowerment aan de Franciscus Romanusweg.

De buurt Sint Maartenspoort is een van de kleinere buurten  in Maastricht. Het is een, door de bouwstijlen zelfs knus aandoende, buurt met een grote diversiteit aan bewoners: jong, oud, student, gezinnen met kinderen, nieuwe Nederlanders, grotere beurs en krappe beurs. Het nieuwe buurtnetwerk Us Sint Maartenspoort heeft in het voorjaar van 2019 meegedaan met de wedstrijd Stadsgoud en was tevens een van de winnaars.

Het idee: het maken van twee Social Sofa’s als een ontmoetingspunt voor de buurtbewoners. Want, in de buurt is geen buurthuis en er zijn weinig ontmoetingsplekken. Toch is er – zoals in zoveel buurten- wel behoefte aan saamhorigheid en onderling contact. Door het samen maken van deze bijzondere banken en daarmee het creëren van nieuwe ontmoetingsmogelijkheden hoopt het buurtnetwerk een steentje bij te dragen aan die behoefte. Social Sofa’s  ( een initiatief van Karin Bruers uit Tilburg) zijn inmiddels een bekend fenomeen in Nederland.Door het land verspreid zijn er inmiddels ruim 1000 sofa’s gemaakt, altijd naar een eigen ontwerp passend bij de locatie.

In Maastricht staat er echter nog geen. De Social Sofa van Sint Maartenspoort heeft de eer om de allereerste sofa van Maastricht te zijn. Het ontwerp is door kunstenaar Hen Vermeiren gemaakt aan de hand van ontwerpen van kinderen en buurtbewoners. In het tijdelijke atelier aan de Franciscus Romanusweg kunnen bewoners, kinderen, deelnemers van Mondriaan en van het KCEM op vier momenten in de week een steentje bijdragen. Naar verwachting zal in december de eerste Social Sofa zijn plekje krijgen in de buurt. In het voorjaar zal dan gestart worden met het tweede ontwerp!

 

 

 

.Lees ook