Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 6 april 2021

Sneeuwman en bloesemboom; winter- en voorjaarssymbool broederlijk naast elkaar

We gingen de afgelopen week naadloos over van maart roert zijn staart naar april doet wat hij wil. De afgelopen jaren behoorlijk verwend met prachtige en warme lentes, doet het eerste deel van het jaar 2021 haar uiterste best ons een idee te geven hoe het voelde in de laatste IJstijd te leven. Dat de felle sneeuwbuien geen feest zijn voor fietsers of buitenwerkers moge duidelijk zijn. Toch zijn er ook lieden die tijdens deze koude start van april niet alleen kommer en kwel zien in de weersituatie. Een een aantal vlugge en handige handen wisten dinsdagmiddag, op een grasveldje bij de Wijngaardstraat (Jekerdal), na een flinke sneeuwjacht een levensgrote sneeuwpop te maken. Het wintersymbool won nog eens aan kracht pal naast een bloesemboom staand.

Geen carnaval, dan ook maar geen voorjaar. In deze tijden van alles is anders kunnen we de huidige weersomstandigheden er nog wel bij hebben. Het voordeel van het winterse weer in het eerste deel van de lente van 2021 is dat het de zin in een terrasje pikken niet vergroot. Of misschien juist wel? Zegt u het maar. Hoe dan ook, een feit is dat de afgelopen dagen – na een aantal bijna zomerse dagen – de winterkleding weer van stal kon worden gehaald. Handschoenen, ijsmutsen, thermo-ondergoed, dan wel de ouderwetse borstrok en lange onderbroek; alles wat helpt tegen de snedige kou is welkom tijdens deze winterse aprildagen.

De komende week hoeven we nog niet echt een dusdanige verbetering te verwachten waardoor de bermuda, zomerjurkje en het T-shirt het dagelijkse beeld gaan vormen. Waar we wel van mogen uitgaan is dat de sneeuwpop bij dit artikel de laatste is tot pak hem beet ergens in november. Of hebben de IJsheiligen – waaronder onze eigen Sint Servatius – nog meer koude verrassingen voor ons in petto?

 

 Lees ook