Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 15 maart 2019

Slevrouwe een prachtig museum; schitterend dineren onder Mestrom kroonluchters

De wereldtop van kunsthandelaren vertoeft dezer dagen in het MECC. In de periferie van de belangrijkste kunstbeurs ter wereld – TEFAF – wordt door en voor Maastrichtenaren net zo zeer kunst en cultuur beleefd en uitgedragen. Ga bijvoorbeeld dezer dagen eens op het gemak – en ook nog eens gratis en voor niks – genieten van de kunstschatten van de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Maastricht in Beeld ging u voor.

Wat weet de Maastrichtenaar eigenlijk van de Onze Lieve Vrouwebasiliek? De ontelbare kaarsjes die bij de Sterre der Zee in het portaal voor de Merodekapel – daar waar het beroemde moeder-met-kind beeld (begin 15e eeuw) jaarlijks worden aangestoken; dat het een Romaanse kerk is; de kans dat iemand het uit 1652 stammende André Severin orgel noemt is ook zeer wel mogelijk. Wie tijdens de TEFAF-dagen (maandag 18 tot en met vrijdag 22 maart) de schatkamer van Slevrouwe gaat bezoeken weet voor altijd dat de prachtige kerk eigenlijk net zo zeer een museum is. De glossy Chapeau organiseert op zondag 17 maart (van 15 tot 17 uur) zelfs een speciale gratis rondleiding. Onder meer wordt dan de geschiedenis van het het schilderij Droom van Jacob uit de doeken gedaan.

Wie de vaak unieke hoogwaardige kunst van de Onze Lieve Vrouwebasiliek iets te hoog gegrepen vindt; aarzel niet toch een kijkje te gaan nemen. Want het leuke van de schatkamer van Slevrouwe nu; kunst en curiosa staan, hangen of liggen vaak gewoon naast elkaar. Een prachtig kantwerk van honderden jaren oud deelt vriendelijk een ruimte met een speelde maquette van het Onze Lieve Vrouweplein. En de honderden grote en kleine zilveren bekers, kettinkjes, doosjes en andere religieuze bijouterie vind je op kleine afstanden van elkaar. Om dan plots weer te worden geconfronteerd met een prachtige kroon. Laat het op uw inwerken. Net zoals mevrouw Caris. De interieurverzorgster van de Onze Lieve Vrouwebasiliek heeft al deze kunstwerken wel een keer in haar handen gehad dan wel afgestoft.  Ga voor meer informatie naar de site van de basiliek waar de Sterre der Zee natuurlijk voor eeuwig hét pronkstuk blijft.

Een ‘schitterend diner’ onder de kroonluchter van Pascal Mestrom

De TEFAF-dagen worden niet alleen in het groot gevierd of gebruikt om eigen werk te promoten. De inmiddels wel bekende Maastrichtenaar Pascal Mestrom timmert samen met zijn eega Laura Engel het hele jaar door aan de weg. Hij als inmiddels zeer goed bekend staande restaurateur van klassieke en historische kroonluchters. Zij over de hele wereld reizend als koorzangeres van André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest en in de regio Maastricht samen met andere muzikanten concerten gevend. En samen doen ze het liefst leuke cultuur-culinaire avonden organiseren in het atelier van Pascal.  En dat is wat zondagavond 17 maart ook weer op bijzondere wijze gaat gebeuren.

Laura en Pascal organiseren zondag samen met het in Amsterdam – en in inmiddels ook in Maastricht actieve – Spiegeldiner een verwennerij voor zo ongeveer alle zintuigen. Doen de mannen van Spiegeldiner, hote Taco Willems en cuisinier Frank Jansen,  de gasten gastronomisch in de watten leggen; Laura Engel gaat voor de ongeveer 35 gasten zingen; Pascal Mestrom hoeft die avond als lustrier alleen maar te zorgen dat zijn prachtige kroonluchter-collectie indruk maakt op de aanwezigen. En dan is daar ook nog behoorlijk wat werk te zien nog zo een jonge Maastrichtse bezige bij. Op de tafels en aan de wanden is heel wat vintage en eigenwijze kunst te zien van galeriehouder Hubert Kalkman.

Art Vespa gemaakt door Robert Jan Van Melle 

Ward Schoonbrood is net zoals Mestrom een enthousiaste maar bovenal kundige jongeman die cultuur en Maastricht hoog in zijn vaandel heeft staan. Schoonbrood zorgt vooral dat kunstenaars uit onze regio de kans krijgen in de schijnwerpers komen te staan. Dat is al – in een wereld waar iedereen om aandacht schreeuwt – een kunst op zich. Met zijn bedrijf Schoonbrood Art weet hij vaak verrassende invalshoeken te vinden. Daarover op Thuis in Maastricht zeker een keer meer. Nu ligt de focus evenwel op TEFAF. De agent voor kunstenaars bracht een tijd terug kunstenaar Robert Jan van Melle en zijn eigen buurman, Victor Scheren, met elkaar in contact.  Scheren is eigenaar van Solo Italiano, de Vespa Shop Maastricht. Schoonbrood heeft wel iets met toegepaste kunst. Robert Jan van Melle ook trouwens. Hij maakte toch wel enige naam met zijn prachtige Maastricht schoenen. Met de typische feestelijke Melle kleuren rijdt nu ook een scooter rond die La Dolce Vita, Toscaanse landschappen en de Italiaanse scooter-traditie in een object samenbrengt.

Schoonbrood zegt over dit projectje:  “Tefaf is van enorm belang voor onze stad. Op onze eigen manier willen we met dergelijke projecten onze waardering voor de Tefaf laten blijken. Als ondernemers van deze stad moeten wij vooral meeliften en niet stil blijven zitten.” Scheren vult daarbij aan:  “Bij Solo Italiano draait het om meer dan Vespa als Italiaans designicoon, het is een lifestyle. Wat is het dan mooi om met een Maastrichtse kunstenaar artistieke invulling aan de sfeer van deze dagen te geven door een Vespa volledig te laten beschilderen door Van Melle. Een niet-alledaags project waarin de mooie dingen uit het leven samenkomen, net zoals dat gebeurt op de Tefaf.

 

 

 Lees ook