Hans Moleman
TIM-verslaggever 15 februari 2020

Sjraveleirs gaan ‘Boete de Does’

Primeur voor het verre oosten van Maastricht: De Sjraveleirs hebben een gay carnavalsprins gekozen. ‘Veer kaome tot de konklusie tot veer ‘Boete de Does’ moste goon dinke’, meldt de carnavalsvereniging van Heer.

Heer, trotse wijk aan de mooie oostelijke heuvelrand van Maastricht, heeft een reputatie als het gaat om eigenzinnigheid. Het heeft er vast mee te maken hier ‘n halve eeuw geleden nog een zelfstandig dorp was.

Geest

In 1970 werd Heer –Hier, in het lokale dialect- bestuurlijk geannexeerd door Maastricht. Maar de dorpsgeest is gebleven, met CV De Sjraveleirs plus twee eigen harmonie-orkesten en een eigen voetbalclub, RKSV Heer, als prominente uithangborden.

Heer kan zo verrassend uit de hoek komen. ’t Sjraveleirke, de dikke carnavalsgazet die jaarlijks in Heer en omstreken door vrijwilligers huis-aan-huis wordt bezorgd, opent er deze feestmaand knalhard mee: ‘Bart en Mike laote alle tellefoons rinkele in Hier!’

Wawwelwater

Bart -volledige naam Bart Peter Marie Elisabeth Cloosen-Verbunt- gaat de komende weken door het leven als Bart de Eerste, de 53ste Prins der Sjraveleirs. En aan zijn zijde treffen we voor het eerst in de historie van het dorp geen Prinses, maar een ‘Minister’. Het is de man van Bart: Mike Verbunt-Cloosen.

Hoe dat zo kwam, daarover legt de Kroenraad in het voorwoord van de gazet met een knipoog uitgebreid verantwoording af.

‘De zeuktoch naor ’n nuij Prinsepaar vereis hiel vaol fantasie en nog miejer inspiratie en dat kreig ste allein mer es te es gruupke vaol tied met mekaar doorbrings en ouch good naor mekaar luusters. De mos echter ouch d’r veur zorrege tot ste genog wawwelwater drinks’.

Ruimdenkend

Uit t Sjraveleirke valt op te maken dat de harde kern van de CV een bijzonder intensieve speurtocht uitvoerde, voordat de vondst van het nieuwe Prinsenpaar gemeld kon worden.

‘De letste jaore zeet geer van os gewent tot veer os grenze sjteeds verlegge. Jao, os in feite niks aantrekke van grenze en in ‘t zeuke naor ‘n Prinsepaar hiel ruimdenkend zien gewore. Veer ginge aan beids kante van Hier de sjraote in en door, belde beej sommige deure aan, mer kraoge helaas nog neet ’t jaowoord boe veer naor op zeuk waore’.

Uiteindelijk scoutte de Kroenraad de toekomstige prins en zijn gade op een logische locatie: in een gezellig Maastrichts cafe.

BaMi

Het kersverse prinselijk paar komt overigens oorspronkelijk niet uit Heer, en zelfs niet uit Maastricht. Bart is geboren in Stevensweert, Mike zag het levenslicht in Roermond. Ze werken allebei nu bij VodafoneZiggo in Maastricht, waar de Prins Manager Business Intelligence is en de Minister Service Manager.

Prins Bart de Eerste heeft al ervaring in het carnavalswezen: hij was twaalf jaar geleden Jeugdprins in Stevensweert. Bart en Mike volgen in Heer Prins Jurgen en Prinses Brenda op. Samen staat ‘Os Hoeglostig paar beej hiel vaol luij bekint es BaMi’, verklapt ’t Sjraveleirke nog.

 Lees ook