Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 13 november 2019

Sjoerd Cratsborn: van reizende therapeut tot eigen NEI-praktijk

Sjoerd Cratsborn (35) is weer thuis in Maastricht. Nadat hij actief is geweest als NEI-therapeut tijdens zijn reis aan de andere kant van de wereld, streek hij neer aan de rand van Mariaberg om daar met zijn partner een eigen NEI-praktijk te beginnen. Deze therapievorm, waar hij tien jaar eerder zelf baat bij had, stelt hem in staat om te hulp te schieten bij fysieke en emotionele klachten.

Voordat Sjoerd zijn NEI-praktijk opstartte, reed hij nog samen met zijn vriendin in een busje door de Nieuw-Zeelandse jungle. Daar, ver weg van zijn bekende terrein, behandelde hij zowel locals als mensen uit de rest van de wereld. Terwijl hij zijn leven in Nederland van een afstand kon beschouwen ontstond zijn idee voor een eigen NEI-praktijk in Maastricht. Hij en zijn partner vormen een goed team: hij is de therapeut, zij doet de bedrijfsvoering en de PR. “In Nederland waren we nog niet echt een koppel. We leerden elkaar pas goed kennen terwijl we aan het busje klusten.” Hun tijd in Nieuw-Zeeland gaf Sjoerd een nieuwe waardering voor de Limburgse heuvels, waar hij opgroeide. Maastricht werd de vaste plek om officieel een eigen NEI-praktijk op te zetten.

Aan de slag met het onderbewuste

De afkorting NEI staat voor neuro-emotionele integratie. Het is een therapievorm die werkt met het onderbewuste. “Als je een klacht hebt, dan ‘weet’ je lichaam wat het nodig heeft,” legt Sjoerd uit. “Met een meetinstrument en de juiste focus meten we via je lichaam waar je klacht vandaan komt. Of je klacht nu een chronische kniepijn is of de onmogelijkheid om je juiste partner te vinden, de klachten hebben allemaal een dieperliggende emotionele verstoring. Die sporen we op.” NEI gebruikt kennis uit de Chinese geneeskunde en natuurgeneeskunde. De mensen die hier baat bij hebben, zijn heel divers. Sjoerd heeft zowel mannelijke als vrouwelijke cliënten met allerlei verschillende achtergronden. Het ene moment behandelt hij mensen uit de volksbuurt vlakbij, het volgende heeft hij een videoconsult met een zakenman uit Mexico.

“Of je klacht nu een chronische kniepijn is of de onmogelijkheid om je juiste partner te vinden, de klachten hebben allemaal een dieperliggende emotionele verstoring”

Focus en vertrouwen

Zoals wel vaker het geval is bij alternatieve geneeswijzen krijgt ook Sjoerd weleens kritische geluiden te horen. Omdat NEI een andere oorsprong kent dan de westerse geneeskunde wijkt de filosofie op sommige punten af van de westerse denkwijze over leven en gezondheid. Sjoerd respecteert de meningen van critici en zal ook nooit iemand afraden om een arts te raadplegen, maar staaft zijn geloof in NEI zelf vooral met praktijkervaring. “Als voormalig onderzoeker weet ik dat er naar therapieën als NEI nauwelijks onderzoek wordt gedaan. Dat heeft met bestaande systemen, overtuigingen en geld te maken. Gelukkig spreken NEI-ervaringen zich rond en maken ze ons nieuwsgierig.” Zijn ervaring is dat ieder probleem van een cliënt weer een puzzel is die zich kan laten oplossen. “We kunnen van alles genezen met energetisch werk. We gaan samen op zoek naar onderliggende oorzaken, patronen en saboterende delen. Dat wekt vertrouwen en met de juiste focus kunnen we veel klachten vervolgens direct verhelpen.”

Van cliënt naar therapeut

Op zijn reizen bezocht Sjoerd al cliënten als therapeut. Zijn eigen NEI-praktijk is een volgende stap. Wat ligt er nog meer in het verschiet? “Spreken voor publiek vind ik leuk. Dat wil ik verder ontwikkelen. Als mijn ervaring groeit, dan zou ik graag op tournee gaan.” Ook een boek van Sjoerds hand zit in de planning. Hierin doet hij zijn eigen ervaring als NEI-cliënt uit de doeken. “Van kinds af aan had ik concentratieproblemen (ADD) en epilepsie, totdat een persoonlijk dieet mij hiervan verloste. Toch bleken mijn problemen dieper te liggen dan overgevoeligheden voor voeding. Toen ik later kennismaakte met NEI, wist ik dat dat de filosofie en de praktijk was die diep en breed genoeg ging. Het liefst wil ik de hele wereld daar meer over vertellen.”

Fotografie: Linda Jansen / Sjoerd Cratsborn
Tekst: Marieke Uiterwaal / Jenneke van GenechtenLees ook