Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 12 maart 2019

Sint-Maartenscollege wil met terugkeer mavo bredere scholengemeenschap zijn

Na veertien jaar afwezigheid keert de mavo terug in Maastricht, op het Sint-Maartenscollege welteverstaan. Scholieren van het basisonderwijs die geschikt zijn bevonden voor de gemengde of theoretische leerweg (van het vmbo) en zich bij deze school aanmelden, stromen in op dit niveau. Deze verandering is een eerste stap in een langgekoesterde wens tot het ontwikkelen van een brede schoolgemeenschap in Maastricht-oost.

Hij hoopt twee klassen te kunnen vullen komend schooljaar met kinderen die de mavo gaan doen. Directeur Peter Overgaauw van het Sint-Maartenscollege aan de Noormannensingel is in zijn nopjes met de terugkeer van de oude benaming, voor het niveau dat nu wordt aangeduid met vmbo-tl of vmbo-gl. “Alleen al omdat mavo gewoon lekkerder bekt. De term vmbo-tl is nooit ingeburgerd. De ouders van nu kennen allemaal de mavo”, is zijn stellige mening. “De mavo heeft van oudsher een reputatie. Deze biedt onderwijs aan leerlingen die op het middenniveau bivakkeren en zij worden hiermee voorbereid op de stap naar een hoger niveau.” De toevoeging van de mavo aan het aanbod van zijn school, die ook havo, vwo en gymnasium biedt, betekent dat de smaken op het VMBO Maastricht in Scharn wat beperkter worden. Daar kunnen in de toekomst alleen leerlingen van het basis- en kaderniveau op het vmbo terecht. De leerlingen die gemengde of theoretische leerweg van het vmbo gaan volgen, zitten in de toekomst allemaal aan de Noormannensingel, onder de noemer mavo. Een fijner klinkende naam is uiteraard niet de enige reden waarom deze mutatie is doorgevoerd. Ook moet de wijziging er onder meer voor zorgen dat bepaalde extra’s binnen het curriculum worden meegegeven, zodat een soepelere doorstroom naar de havo of het mbo mogelijk is. Vanaf de zomer wordt er begonnen met vooralsnog alleen een eerste jaar mavo. Leerlingen die nu nog in het tweede leerjaar van vmbo-tl of gl zitten op het VMBO Maastricht, maken daar hun opleiding ook af.

Brede scholengemeenschap

De toevoeging van de mavo aan het pakket niveaus van het Sint-Maartenscollege is een eerste stap in wat ooit een fusie moet worden tussen deze school met het Porta Mosana en het VMBO Maastricht. Zo komt een brede scholengemeenschap aan die kant van Maastricht in zicht, iets wat bijvoorbeeld de gemeente, maar ook ouders en leerlingen zelf graag zien gebeuren. Een duidelijk voordeel daarvan is dat scholieren die het bijvoorbeeld niet zo goed doen op de havo en teruggezet worden naar de mavo en vice versa, niet van school hoeven te veranderen. En daarbij dus ook niet per se van vrienden of vriendinnen worden weggerukt. Overgaauw: “In zo’n geval hoef je op 14-jarige leeftijd niet aan een compleet nieuwe omgeving te wennen. Niet alleen lastig voor de kinderen zelf, maar ook voor hun ouders. Bij een overgang van niveau blijf je binnen de school.” Merijn Claus, teamleider mavo aan het Sint-Maartenscollege, merkt dat men blij is met de terugkeer van de mavo. “Op de open dag laatst kregen we hele prettige reacties. Ouders gaven aan blij te zijn dat er aan deze kant van de brug een mavo komt. Ook die van kinderen met een havo- of vwo-advies. Een brede scholengemeenschap wordt als erg prettig ervaren.”

Praktische gevolgen

Met het terughalen van de mavo volgt het Sint-Maartenscollege een landelijke trend. Echter, hoewel de benaming meer voor zich spreekt, staat er straks op het diploma van de mavo-leerlingen gewoon vmbo-tl. Praktisch komt de school overigens niet in de problemen doordat er meer scholieren naar de Noormannensingel komen. Het gebouw heeft een capaciteit van 1.200 mensen, waar er nu 900 hun middelbare schoolopleiding volgen. En met de twee klassen, waar Overgaauw op mikt, zouden daar naar verwachting maximaal rond de 50 tot 55 leerlingen bijkomen.Lees ook